Parchetul condus de Kovesi descinde la Bucureşti. Ancheta vizează o fraudă de milioane de euro în timpul pandemiei

Laura Codruţa Kovesi (Getty Images)
Andrei Popescu
15.05.2024

Biroul Procurorului European (EPPO) din România a efectuat marţi cinci percheziţii în Bucureşti, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 8 milioane de euro cu fonduri europene pentru achiziţionarea de echipamente medicale în timpul pandemiei de Covid-19.

Potrivit anchetei, în perioada 2020-2022, a fost formată o reţea infracţională pentru a manipula achiziţiile publice de măşti de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale medicale pentru spitale, şcoli şi alte unităţi municipale de stat, în beneficiul unor furnizori prestabiliţi, despre care se înţelege că au făcut parte din schemă.

Trei persoane investigate au fost aduse la biroul EPPO din Bucureşti pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecţi.

Furnizarea echipamentelor medicale a fost finanţată prin programul REACT-UE. Se estimează că activităţile documentate până în prezent în cadrul anchetei au cauzat un prejudiciu de peste 8 milioane de euro bugetului UE.

Ancheta este în curs de desfăşurare, pentru a stabili amploarea activităţilor infracţionale suspectate şi prejudiciul financiar global cauzat.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene şi este responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor