Papa Francisc: "Migraţia nu este o ameninţare la adresa creştinătăţii"

Papa Francisc
Papa Francisc (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

Papa Francisc, un puternic avocat al drepturilor refugiaţilor, a declarat într-o nouă carte publicată luni că migraţia nu reprezintă o ameninţare pentru creştinism.

„A respinge un migrant care se luptă, indiferent de credinţa sa religioasă, din teama de a dilua o cultură 'creştină' reprezintă o interpretare greşită atât a creştinismului, cât şi a culturii”, a susţinut el.

„Migraţia nu este o ameninţare la adresa creştinismului decât în ​​mintea celor care beneficiază atunci când pretind că este.”

„A promova Evanghelia şi a nu-i întâmpina pe străinii care au nevoie şi a nega faptul că umanitatea este compusă din copiii lui Dumnezeu înseamnă a căuta să încurajezi o cultură care este creştină numai cu numele, dar golită de tot ce o face specială”.

Pontiful a făcut comentariile în „Să visăm”, o nouă carte scrisă în conversaţie cu biograful britanic Austen Ivereigh.

Papa, nepot al unor migranţi italieni care s-au stabilit în Argentina, îşi exprimă în mod regulat solidaritatea cu migranţii care traversează Marea Mediterană, deplângând pe cei care îşi pierd viaţa şi denunţând ţările bogate care nu doresc să îi primească.

"Demnitatea popoarelor noastre cere coridoare sigure pentru migranţi şi refugiaţi, astfel încât aceştia să poată trece fără teamă din zonele mortale în zone mai sigure", a spus el în carte.

"Este inacceptabil să descurajăm migraţia lăsând sute de migranţi să moară în traversări periculoase pe mare sau în călătorii în deşert. Domnul ne va cere să explicăm fiecare dintre aceste decese".

El a condamnat liderii care „îşi canalizează resentimentele şi ura împotriva duşmanilor imaginari pentru a distrage atenţia de la problemele reale”, a scris pontiful în vârstă de 83 de ani.

„O fantezie a naţional-populismului în ţările cu majorităţi creştine este apărarea 'civilizaţiei creştine' de duşmanii percepuţi, fie că sunt musulmani, evrei, Uniunea Europeană sau Naţiunile Unite”, a afirmat el.