Orban, prietenul lui Putin, nu se dezice: NATO va avea o misiune militară în Ucraina, dar Ungaria va coborî din tren

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (st), şi premierul ungar Viktor Orban, după conferinţa de presă comună din biroul prim-ministrului de la Budapesta, 12 iunie 2024 (Getty Images)
Redacţia
24.06.2024

Premierul ungar Viktor Orban a declarat într-un nou interviu că, în pofida faptului că ţările occidentale de frunte urmăresc înfrângerea Rusiei în Ucraina, situaţia rămâne "fără speranţă" pentru a realiza acest lucru şi nu va duce decât la mai multă moarte şi distrugere.

El a descris că, în scenariul în care Occidentul chiar reuşeşte în cele din urmă, costul imens în sânge şi valori nu ar merita.

"Situaţia pare că lumea occidentală vrea să învingă Rusia cu ajutorul Germaniei şi sub conducerea Statelor Unite. Cred că este fără speranţă. Şi chiar dacă vom reuşi, ceea ce nu este deloc realist, va trebui să plătim un preţ atât de mare încât nu va merita", susţine premierul ungar, potrivit traducerii TASS.

Orban a abordat, de asemenea, originile conflictului, legate de extinderea NATO până la uşa Rusiei. În urmă cu mai bine de o săptămână, Putin spunea că una dintre condiţiile pentru încetarea focului este aceea ca Ucraina să renunţe la aspiraţiile de a se alătura alianţei militare occidentale.

"În cele din urmă, întrebarea este dacă Ucraina va deveni sau nu membră NATO. Acest război este despre Sevastopol, unde va fi un steag NATO sau un steag rusesc la ieşirea spre Marea Neagră. Ruşii spun că acolo flutură acum steagul rusesc şi nu vor să îl schimbe cu un steag NATO şi nu vor să se învecineze cu ţările NATO", a declarat liderul ungar.

În timpul declaraţiilor făcute la postul de radio ungar (Radio Kossuth), el a lăsat să se înţeleagă că NATO are în plan să trimită o misiune militară în Ucraina.

"Am convenit cu secretarul general al NATO: NATO va avea o misiune militară în Ucraina, dar Ungaria nu va participa la ea, nici măcar cu bani", a declarat Orban.

De asemenea, el a declarat că Ungaria coboară din "trenul" escaladării NATO, venind într-un moment în care atât Bruxelles-ul, cât şi Washingtonul au dat undă verde folosirii armamentului occidental pentru a ataca în interiorul teritoriului rusesc.

"Am atins obiectivul minim, am convenit cu secretarul general al NATO, Ungaria va coborî din tren. NATO va avea o misiune militară în Ucraina, dar Ungaria nu va lua parte la ea."

Continuând analogia, el a făcut referire la alegerile americane din noiembrie: "Mecanicul nu a putut fi convins, iar acum doar Trump poate opri trenul", a spus el.

Orban l-a pus apoi în gardă pe următorul şef al NATO: "Am convenit nu numai cu secretarul general demisionar, ci şi cu noul secretar general NATO care va veni. Nimeni din NATO nu va exercita presiuni asupra Ungariei".

Reamintim că Mark Rutte, prim-ministrul demisionar al Olandei, este aşteptat să fie următorul secretar general al NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor