Orban, despre validarea noilor miniştri: Presimt că se va ajunge la Curtea Constituţională

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Screenshot)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la finalul Consiliul Naţional al partidului, că presimte că se va ajunge la Curtea Constituţională în ceea ce priveşte validarea noilor miniştri propuşi de premierul Florin Cîţu. Totodată, Orban consideră că inclusiv necesitatea unui vot de încredere pentru întregul Guvern ar putea fi decisă în instanţă.

„Conform prevederilor constituţionale, la expirarea termenului de 45 de zile - termenul constituţional maxim - prevăzut pentru asigurarea conducerii unui minister printr-un interimar, premierul are obligaţia să vină în Parlament, în cazul în care se face o remaniere cu schimbarea configuraţiei politice. Dacă cei şase miniştri care şi-au dat demisia de la USR PLUS nu sunt înlocuiţi de miniştri USR, ci vor fi candidaţi din alte formaţiuni politice, aceşti candidaţi vor trebui să treacă prin Parlament, iar premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului.

Nu există deocamdată un precedent prin care un premier care a propus o remaniere cu schimbarea configuraţiei politice să nu fi obţinut numărul necesar de voturi, adică majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Sigur, sunt diverse puncte de vedere care sunt exprimate de constituţionalişti. Eu aş prefera să nu-mi exprim un punct de vedere legat de acest subiect, deşi am un punct de vedere. Cel mai probabil, se va ajunge la Curtea Constituţională, dacă mă întrebaţi pe mine. Aşa presimt, că se va ajunge la Curtea Constituţională”, a precizat Orban, citat de Agerpres.

De asemenea, preşedintele PNL a afirmat că, în acest interval, ministerele vor rămâne fără conducere, nefiind posibilă numirea unor interimari, adăugând că termenul de înlocuire a miniştrilor USR-PLUS este 16 octombrie.

Remarcile lui Orban vin în contextul în care, premierul Cîţu a susţinut, sâmbătă, că, deşi se schimbă structura politică a Guvernului prin demisia miniştrilor USR-PLUS, Executivul nu este nevoit să meargă în Parlament pentru un vot de încredere. În plus, premierul pretinde că votul din Parlament va fi doar pentru noii miniştri care ocupă locurile rămase vacante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne