Orban: Dacă nu luam măsura izolării şi carantinei, România era Italia la pătrat

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a afirmat, duminică seara, într-un interviu acordat postului Realitatea Plus, că dacă Guvernul nu lua măsura izolării şi a carantinei, România ar fi fost „Italia la pătrat”. Totodată, şeful Guvernului acuză demersurile făcute la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului, despre care susţine că au avut darul să lipsească autorităţile statului de „instrumentele necesare pentru a putea asigura respectarea regulilor şi, pe de altă parte, au creat foarte multe situaţii, care sunt de natură a creşte riscul epidemiologic”.

"Grav este că atacurile la Curtea Constituţională generate de Avocatul Poporului au lipsit autorităţile statului de instrumentele necesare pentru a putea asigura respectarea regulilor şi, pe de altă parte, au creat foarte multe situaţii, care sunt de natură a creşte riscul epidemiologic. Să vă dau numai un exemplu - ultimul atac la Curtea Constituţională împotriva izolării şi carantină. Dacă nu luam măsura izolării şi carantinei, România era Italia la pătrat, pentru că noi am avut peste 1,7 milioane de români, între 26 februarie şi 1 iunie, care au venit din ţări în care epidemia era extrem de puternică şi pentru care, dacă nu aveam la dispoziţie posibilitatea de a lua măsura izolării sau carantinării, practic, oameni infectaţi ar fi circulat în societate şi ar fi răspândit virusul [...] La fel cu amenzile. Este nedrept. Deci ai 200.000 de oameni care au încălcat legea, care au fost amendaţi şi tu te situezi de partea lor, nu te situezi de partea celor 19 milioane. Adică 99% din populaţia României, care a fost corectă şi care a respectat regulile, a fost într-un fel sancţionată de această decizie de anulare a amenzilor [...] Asta continuă linia situărilor oamenilor puşi de PSD în diferite instituţii publice de partea a celor care nu respectă legea, de partea celor care încalcă legea şi un dispreţ total faţă de majoritatea populaţiei care respectă legea", a precizat Orban.

Întrebat cum crede că va vota PSD la iniţiativa de demitere a Renatei Weber din funcţia de Avocat al poporului, Ludovic Orban a răspuns:

"Noi am iniţiat procedura de demitere a persoanei care deţine funcţia de Avocat al Poporului, nu de demitere a Avocatului Poporului. Noi ne dorim un Avocat al Poporului care să acţioneze în sensul constituţional şi legal al instituţiei Avocatului Poporului, adică să apere drepturile oamenilor. Vom vedea. Noi procedura am iniţiat-o, vom vedea ce va face PSD. Dacă PSD nu va susţine acest demers, înseamnă că împărtăşeşte toate acţiunile Avocatului Poporului, Renate Weber, şi este solidar cu aceste acţiuni, inclusiv cu acţiunea de atacare la Curtea Constituţională a legii votate de Parlament privind impozitarea pensiilor speciale".

Premierul a adăugat că, de-a lungul vremii, PSD a pus în funcţia pe care o ocupă acum Weber, doar oameni care le fac servicii şi nu îi deranjează.

“Se pare că tot ce atinge PSD se îmbolnăveşte. Tot ce este atins de PSD se îmbolnăveşte. Ciorbea nu a fost premierul Convenţiei, nu a fost primarul general ales al Convenţiei şi apoi premierul Convenţiei Democratice şi a ajuns cel mai penibil instrument al PSD în funcţia de Avocat al Poporului? Ei întotdeauna au avut grijă pe cine pun în funcţia asta de Avocat al Poporului pentru că Avocatul Poporului are nişte pârghii importante şi au avut grijă să pună oameni care nu numai că nu îi deranjează, ci le fac servicii. Când mă refer la anumite instituţii, zic filiala PSD Avocatul Poporului, filiala PSD CCR, că şi acolo şi-au numit nişte judecători care asigurau o majoritate pentru nişte decizii de multe ori neconstituţionale şi împotriva interesului public. Şi acum la Curtea de Conturi numirile făcute sunt penibile”, a spus Ludovic Orban, citat de Aktual24.