Olanda suspendă şi ea folosirea vaccinului AstraZeneca

.
. (Andreas Rentz / Getty Images)

Olanda s-a alăturat, duminică, listei în creştere rapidă a ţărilor care au suspendat utilizarea vaccinului COVID-19 produs de AstraZeneca, după rapoarte despre posibile efecte secundare neaşteptate.

Vaccinul nu va fi utilizat până cel puţin pe 29 martie, ca măsură de precauţie, a declarat guvernul olandez într-un comunicat.

Anunţul va duce la întârzieri ale programului de vaccinare din Olanda, care a comandat deja 12 milioane de doze de vaccin AstraZeneca.

Autorităţile sanitare programaseră în jur de 290.000 de înoculări cu AstraZeneca în următoarele două săptămâni.

Măsura, care urmează unei decizii similare a Irlandei la începutul zilei, se bazează pe rapoartele din Danemarca şi Norvegia despre posibile efecte secundare grave, a declarat guvernul.

Luni, Germania a sistat şi ea inoculările cu produsul AstraZeneca.

Trei lucrători din domeniul sănătăţii din Norvegia, care primiseră recent vaccinul, sunt trataţi în spital pentru sângerări, cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite, au declarat sâmbătă autorităţile de sănătate norvegiene.

Nu s-au găsit încă astfel de cazuri în Olanda, a declarat ministrul olandez al Sănătăţii, adăugând că nu există încă dovezi ale unei legături directe între vaccin şi rapoartele din Danemarca şi Norvegia.

„Nu putem permite nicio incertitudine cu privire la vaccin”, a spus ministrul olandez al Sănătăţii, Hugo de Jonge.

„Trebuie să ne asigurăm că totul este corect, aşa că este înţelept să ne oprim pentru moment”.

AstraZeneca a declarat, duminică, faptul că o analiză a datelor persoanelor inoculate cu vaccinul COVID-19 nu a arătat nicio dovadă a unui risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.

La sfârşitul săptămânii trecute, guvernul olandez a afirmat că nu există niciun motiv să înceteze utilizarea vaccinului AstraZeneca, după ce Agenţia Europeană a Medicamentelor, EMA, a menţionat că nu există nicio indicaţie că ar putea provoca cheaguri de sânge.

De Jonge a declarat însă că decizia sa a fost infirmată de noi rapoarte, care vor fi acum investigate de Agenţia Europeană a Medicamentelor.

Regiunea nordică a Italiei, Piemont, a declarat duminică că va înceta utilizarea unui lot de vaccinuri AstraZeneca, după ce un profesor a murit în urma vaccinării, sâmbătă. De asemenea, Austria a încetat să mai folosească un anumit lot săptămâna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură