Oficial rus acuză că victoria Rusiei în Ucraina este împiedicată de o cultură a minciunii existentă la Moscova

Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (pravda.com.ua)

Parlamentarul rus şi fost comandant militar Andrei Gurulev s-a plâns că o cultură a minciunii împiedică Rusia să obţină victoria în Ucraina, a susţinut, vineri, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Într-o postare pe Telegram, Gurulev a declarat că minciuna şi rapoartele false din cadrul armatei au dus la "decizii greşite la multe niveluri diferite".

Gurulev a discutat, de asemenea, o serie de probleme cu care se confruntă armata rusă. El a spus că îmbunătăţirile aduse apărării antiaeriene ucrainene au făcut ca elicopterele ruseşti să fie mai puţin eficiente şi s-a plâns de capacitatea Ucrainei de a lovi cu drone zone ale Rusiei.

ISW a afirmat că experienţa militară de rang înalt a lui Gurulev "dă greutate plângerilor sale".

Nemulţumirile lui Gurulev au venit în aceeaşi zi în care forţele armate ucrainene au anunţat eliberarea oraşului Andriivk, din regiunea Doneţk.

În ultimele zile, Ucraina a raportat, de asemenea, mai multe lovituri reuşite asupra sistemelor ruseşti de apărare aeriană şi a navelor ruseşti din Crimeea ocupată.

Gurulev este, de asemenea, cunoscut pentru că a difuzat înregistrări audio cu generalul Ivan Popov, fostul comandant al Armatei combinate 58 a Rusiei (CAA), în care acesta îşi exprima nemulţumirile cu privire la pierderile grele şi sprijinul insuficient pentru trupele ruseşti de pe linia frontului din sudul Ucrainei, relateaza Kyiv Independent.

Popov a fost demis de la comandă în luna iulie.

Totodată, ISW a discutat în raportul său despre un alt comandant rus căzut în dizgraţie: generalul Serghei Surovikin, demis din cauza legăturilor sale cu grupul Wagner, care în luna iunie a lansat o revoltă eşuată.

Mass-media rusească a publicat vineri imagini cu Surovikin în Algeria, ceea ce a dus la speculaţii potrivit cărora generalul a fost numit pentru a prelua activităţile grupării Wagner în ţările africane.

"Surovikin ar putea fi implicat în eforturile ruseşti de a absorbi operaţiunile Wagner datorită afilierii lui la grupul Wagner şi a experienţei sale de comandant, însă nu este clar dacă Ministerul rus al Apărării intenţionează ca Surovikin să preia comanda directă a acestor eforturi", a scris ISW.