Oficial: Mobilizarea din Transnistria a eşuat. Transnistrenii cred că Rusia îi va folosi drept carne de tun

or.Tiraspol, Transnistria
or.Tiraspol, Transnistria (novostipmr.com)

Ameninţarea pe care o reprezintă Transnistria nerecunoscută pentru regiunea Odesa a scăzut după ce o campanie de mobilizare în regiunea separatistă a eşuat. Localnicii se temeau că responsabilii Moscovei din zonă i-ar putea trimite în războiul cu Ucraina pe post de carne de tun, aşa că mulţi potenţiali recruţi au părăsit teritoriul controlat de facto de Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale Odesa, Serhii Bratciuk, a comentat ultimele evoluţii din Transnistria, relatează Ukrinform.

"Transnistrenii cred că Rusia, ca întotdeauna, îi va folosi drept carne de tun, aşa că nimeni nu vrea să devină carne tocată... Aşa că, după mai multe provocări (din partea serviciilor speciale ruseşti - n.r.), inclusiv bombardarea Ministerului local al Securităţii de Stat, mulţi transnistreni s-au grăbit să părăsească teritoriul spre Ucraina sau Moldova. Evident, demisia aşa-numitului "guvern transnistrean" a fost cauzată de mobilizarea eşuată, deoarece manipulatorii lor ruşi nu au obţinut rezultatul pe care îl aşteptau", a declarat Bratciuk.

Vorbind despre posibila venire a sabotorilor transnistreni în regiunea Odesa, purtătorul de cuvânt a menţionat că Forţa de Apărare a Districtului Odesa monitorizează minuţios situaţia din Odesa şi din zonele de frontieră, unde s-au stabilit majoritatea noilor veniţi, inclusiv potenţiali membri ai grupurilor de sabotaj şi recunoaştere.

"În timpul primelor încercări de destabilizare a situaţiei din regiune, unele dintre aceste persoane au fost reţinute. Unele dintre arestări au fost făcute publice, în timp ce altele vor fi anunţate ulterior. Nu totul este raportat imediat, în interesul anchetei", a declarat el.

Descriind situaţia din zonele limitrofe Transnistriei, oficialul a declarat că, atâta timp cât această regiune este controlată de Moscova, "anumite surse de tensiune vor fi prezente aici. Şi acest lucru este de înţeles. Dar nu va exista un al doilea front".

După cum s-a raportat, autorităţile autoproclamate din Transnistria au coborât nivelul de ameninţare de la roşu la galben. Acestea nu au reuşit să mobilizeze populaţia sau să restabilească un aerodrom militar şi echipamente la Tiraspol, aşa cum ceruse Moscova. După aceea, "preşedintele" autoproclamat al Transnistriei a demis "guvernul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe