O serie de ţări anunţă că vor adopta paşapoarte de imunitate

(Captură Foto)
A.P.
21.01.2021

Mai multe ţări au indicat că vor adopta paşapoarte de vaccinare, ceea ce înseamnă că persoanele care intenţionează să le treacă frontierele vor trebui să poată dovedi că au fost inoculate împotriva coronavirusului.

Măsura vaccinării însă nu este complet sigură, întrucât autorităţi medicale din mai multe ţări, inclusiv un medic al OMS, a atras atenţia că cei care şi-au făcut vaccinul pot transmite mai departe boala altora.

Cu toate acestea, guvernul sud-african lucrează la implementarea unui întreg „sistem de identificare” legat de vaccinul Covid-19, care nu va cuprinde doar aşa-numitele „paşapoarte”, ci va include şi „gestionarea şi supravegherea vaccinului Covid-19”, precum şi „un sistem integrat de urmărire” şi „un sistem … care să înregistreze motivele pentru refuzul vaccinării”.

În ultimele săptămâni, în Africa de Sud a fost descoperită o presupusă super-mutaţie a virusului, care ar fi mult mai contagioasă, deşi rata mortalităţii este la fel de scăzută ca aceea a tulpinilor "originale".

Departamentul de Sănătate din Africa de Sud a anunţat că toţi cetăţenii care sunt vaccinaţi vor fi plasaţi într-un registru naţional şi vor primi un card de vaccinare.

Între timp, în Europa, o altă ţară a indicat că va adopta paşapoarte de vaccinare, oficialii ucraineni din domeniul sănătăţii anunţând că toate persoanele vaccinate vor fi introduse într-o bază de date electronică de asistenţă medicală.

„Atunci când paşapoartele obligatorii de vaccinare sunt introduse la nivel internaţional, medicii ucraineni vor putea emite cu promptitudine un certificat de vaccinare”, a declarat epidemiologul Viktor Liaşko, vice-ministru în domeniul sănătăţii din Ucraina.

O altă ţară care a anunţat că intenţionează să introducă paşapoarte COVID este Rusia. New York Times a raportat că „Guvernul rus are în vedere emiterea de certificate de sănătate coronavirus care ar putea facilita călătoriile şi comerţul pentru persoanele care au fost vaccinate”.

NY Times l-a citat pe şeful Comisiei parlamentare ruse pentru sănătate publică, Dmitri Morozov, care a spus că un paşaport Covid este „foarte important şi necesar”. „Este minunat, aceasta este lumea nouă”, ar fi declarat Morozov.

NY Times a mai menţionat că „Un guvernator regional din Rusia, Radi Khabirov, a propus luni ca deţinătorii de paşapoarte Covid să primească reduceri la magazine, ca stimulent pentru obţinerea certificatului”.

Raportul a menţionat, de asemenea, că „purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir V. Putin, Dmitri S. Peskov, a declarat marţi că guvernul are în vedere eliberarea paşapoartelor Covid”.

După publicarea materialului NY Times, mass-media de stat rusă a negat că Peskov sau Kremlinul au discutat despre o modalitate de paşapoarte COVID pentru limitarea călătoriilor.

„Suntem departe de un punct de vedere unificat asupra acestui subiect chiar acum, nu există abordări consecvente sau un consens cu privire la acest subiect”, a declarat Peskov, dar a adăugat că „acest subiect circulă, este în curs de elaborare”.

Interesant este faptul că, deşi New York Times a raportat că alte ţări adoptă paşapoartele COVID, în ceea ce priveşte acoperirea Rusiei care ar putea face acelaşi lucru, acesta prezintă o imagine mult mai întunecată, afirmând că:

„Oponenţii se tem de un sistem distopic care ar limita drepturile persoanelor care au avut grijă să evite infectarea şi care nu pot sau nu doresc să fie vaccinate”.

„Rusia are o istorie sumbră, înrădăcinată în era sovietică, de a controla cetăţenii printr-un sistem de permise de şedere care nu a fost niciodată complet abolit”, afirmă raportul NY Times.

În timp ce zeci de ţări se îndreaptă încet spre punerea în aplicare a paşapoartelor de vaccinare, companiile aeriene par să fi îmbrăţişat pe deplin ideea şi, în esenţă, deja le-au pus în aplicare.

Emirates Airlines a anunţat că va testa „paşaportul digital” IATA Travel Pass, care ar include dovada testelor Covid-19 a pasagerilor şi a altor cerinţe de intrare.

În noiembrie anul trecut, IATA, cel mai mare grup de lobby din lume al industriei de transport aerian, se aşteaptă ca aplicaţia sa de călătorie COVID să fie complet lansată în primele luni ale anului 2021.

Alte companii aeriene, inclusiv United Airlines şi Cathay Pacific, au testat deja aplicaţia IATA.

Între timp, American Airlines ar fi colaborat cu furnizorul de autentificare biometrică VeriFLY pentru a-şi dezvolta propria aplicaţie de paşaport COVID, care va fi lansată în câteva zile.

Proprietarul Virgin Atlantic, Richard Branson, a susţinut şi el ideea de paşaport de vaccinare, spunând la CNBC că speră că în curând „va exista o bucată de hârtie cu dovada de vaccinare, pe care oamenii o pot folosi pentru a putea urca într-un avion fără a fi nevoie să să fie testaţi sau să fie puşi în carantină.”

„Vaccinarea este totul. Odată ce au fost vaccinate, în special persoanele vulnerabile, cred că tot felul de afaceri pot începe să se deschidă din nou: restaurante, companii de turism, companii de croazieră”, a declarat Branson.

Naraţiunea adoptării paşapoartelor de vaccinare este acum atât de omniprezentă, încât ar fi surprinzător să nu le vedem adoptate la nivel mondial, în ciuda faptului că chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că astfel de scheme nu ar trebui să fie puse în aplicare în mod absolut.

„Vaccinarea nu ar trebui să scutească călătorii internaţionali de la respectarea altor măsuri de reducere a riscului de călătorie”, a subliniat comitetul OMS în cadrul şedinţei sale din 14 ianuarie.

Alţii au avertizat că adoptarea paşapoartelor de vaccinare va duce inevitabil la o societate pe două niveluri şi trebuie prevenită.

„Paşaportul de imunitate ar putea deveni un „paşaport pentru privilegii”, accentuând decalajul dintre cei care au deja o poziţie confortabilă în societate şi cei care se află la margine”, avertizează dr.Israel Butler, de la Uniunea pentru Libertăţi Civile pentru Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor