Numirea noului Avocat al Poporului, amânată. Orban vine cu explicaţii

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Facebook / ludovicorban.ro)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, joi, că numirea Avocatului Poporului se amână până când Curtea Constituţională a României va lua o decizie cu privire la contestaţia de revocare a Renatei Weber.

“Am luat decizia - deşi iniţial era vorba să facem plenul luni [pentru numirea Avocatului Poporului – n.r.], având în vedere că am văzut că este programată decizia Curţii Constituţionale pentru data de 29 iunie - am decis să nu facem plenul luni, ci să convocăm plenul săptămâna viitoare, într-o reuniune a Birourilor permanente reunite, la o dată ulterioară pronunţării Curţii Constituţionale pe sesizarea formulată de PSD”, a precizat Orban, după şedinţa Birourilor permanente reunite.

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, întrunite în şedinţă comună, l-au audiat miercuri pe Fabian Gyula, unic candidat pentru postul lăsat liber - împotriva voinţei ei - de Renate Weber. Şedinţa a fost una tensionată, cu multe acuzaţii din partea PSD şi AUR, care au cerut amânarea audierii pe motiv că la CCR există o sesizare pe tema revocării Renatei Weber şi că trebuie aşteptată soluţionarea acesteia.

Şedinţa a continuat însă şi, la finele ei, coaliţia la putere a adoptat, cu majoritate, raport favorabil, cu 22 de voturi “pentru” şi 13 “împotrivă”.

Fabian Gyula a fost desemnat de UDMR ca propunere pentru Avocatul Poporului şi a fost unicul candidat înscris, având girul Coaliţiei la guvernare.

Totodată, liderii PSD susţin că - după scrisoarea pe care Orban şi şefa Senatului, Anca Dragu, au primit-o din partea preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, în care li se solicită detalii privind revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului - majoritatea parlamentară ar fi obligată să aştepte decizia CCR înainte de a supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului.

Reamintim că Parlamentul a votat, săptămâna trecută, revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului pentru motive care ţin “de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării”. Decizia a fost luată cu 247 voturi “pentru”, 32 de voturi “împotrivă“ iar un parlamentar nu a votat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne