Noul şef MAI: Secretizarea dosarului "10 august" implică răspunderi civile şi penale

Marcel Ion Vela
Marcel Ion Vela (Epoch Times România)

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat joi seara, la postul B1 TV, că s-a dorit muşamalizarea dosarului "10 august", proces care a început cu “secretizarea unor date şi unor evenimente” ce au avut loc în seara în care Jandarmeria a intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei. Şeful MAI a adăugat că este dispus să desecretizeze şi alte documente militare la cererea procurorilor DIICOT.

“Cred că au intrat în panică cei care au secretizat raportul pentru că, în luna septembrie, în Senatul României s-au redistribuit comisiile de specialitate din Senat şi comisia de apărare a fost preluată, ca şi preşedinţie, ca şi conducere, de către PSD, situaţie în care nu mai puteam demara audieri sau solicitări pentru a desecretiza şi analiza tot ce este cuprins în acest raport. (…) Muşamalizarea acestui dosar a început chiar cu secretizarea unor date şi unor evenimente care au avut loc în 10 august, pentru că dacă nu încercau o muşamalizare sau nu voiau să ascundă nimic, dosarul ar fi fost public pentru toată lumea şi nu ar fi avut nimic de ascuns. După ce l-am desecretizat, am văzut opiniile PSD-ului, că şi dânşii au desecretizat 80, 90% (...) dar dacă tot au avut această dorinţă amplă mă întreb şi eu ca şi alţi prieteni de-ai mei care au văzut aceste declaraţii de ce nu s-a desecretizat totuşi 100%. Această secretizare implică unele răspunderi civile şi penale", a afirmat Marcel Vela.

De asemenea, ministrul a subliniat că desecretizarea dosarului "10 august" vine în ajutorul procesului de anchetă penală şi a “justiţiei în sine”, adăugând că cetăţenii trebuie să ştie ce s-a întâmplat în acea seară, când zeci de mii de manifestanţi paşnici au fost gazaţi de forţele jandarmeriei.

“Există şi un temei de procedură juridică, dacă vreţi, în sensul în care procurorul, care are certificat ORNISS, care instrumentează dosarul, poate să parcurgă raportul, dar nu poate folosi toate datele din raport în procesul de cercetare penală. Pentru că are dreptul de a se apăra fiecare parte implicată în această anchetă şi dacă respectiva parte sau avocatul nu are certificat ORNISS, nu poate fi folosită proba respectivă de către procuror în rechizitoriu. În acelaşi timp, dacă s-ar fi păstrat aşa, admiţând că toate părţile din proces au certificat ORNISS şi avocaţii au certificat ORNISS, acel proces ar fi avut loc cu uşile închise. Aşadar, desecretizarea lui face un serviciu procesului de anchetă penală, justiţiei în sine. Nu este doar o desecretizare a unor fapte, a unor întâmplări, a unor idei sau a unor decizii mai mult sau mai puţin politice. Este o nevoie a justiţiei de a afla adevărul şi a opiniei publice de a fi la curent cu ce s-a întâmplat în 10 august”, a precizat şeful MAI.

Ministrul Marcel Vela şi-a exprimat disponibilitatea de a desecretiza documente militare suplimentare dacă procurorii vor cere acest lucru, făcând referire la “documente secretizate cu privire la comunicaţiile prin staţiile radio”.

“Suntem dispuşi (...), la cererea procurorilor, să mai desecretizăm documente militare (...), documente secretizate cu privire la comunicaţiile prin staţiile radio, care acum sunt secretizate şi mi s-a spus că nu pot fi desecretizate, din cauza indicativelor folosite (...). Şi eu am găsit soluţia, o să dau un ordin şi o să schimb toate indicativele. Şi atunci indicativele de mâine nu vor mai fi compatibile cu indicativele de ieri şi procurorul va avea acces, şi opinia publică ulterior, la toate discuţiile din seara zilei de 10 august”, a adăugat Vela.

În plus, ministrul Afacerilor Interne a mai subliniat faptul că în seara zilei de 10 august nu a fost doar o “manipulare politică sau o situaţie jenantă pentru România, pentru jandarmerie”, ci a fost vorba de o încălcare a drepturilor cetăţeneşti şi o pată pe democraţia românească, adăugând că “trebuie să o cunoaştem, să o scoatem la lumină, justiţia să îşi spună cuvântul şi niciodată în istoria României să nu se mai repete o situaţie neplăcută şi chiar dramatică”.

10 august 2018

Reamintim că anul trecut, pe 10 august, jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap. Represiunea cetăţenilor începuse încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest.

Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri.

Epoch Times a înregistrat atunci numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Peste 400 de persoane au fost rănite în urma intervenţiei jandarmilor din 10 august şi în jur de 800 de persoane au depus plângeri la Parchetul Militar. De cealaltă parte, 169 de jandarmi au reclamat că au fost agresaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne