Nicolas Sarkozy, judecat pentru corupţie


Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy.
Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. (Captură Foto)

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy este judecat pentru presupuse acte de corupţie şi trafic de influenţă.

Sarkozy este acuzat că s-a oferit să sporească şansa unui înalt magistrat de a obţine o promovare în Monaco în 2014, în schimbul informaţiilor divulgate despre o anchetă judiciară împotriva sa.

Avocatul lui Sarkozy Thierry Herzog şi judecătorul principal Gilbert Azibert sunt de asemenea pârâţi.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul lider francez riscă până la zece ani de închisoare şi o amendă de un milion de euro.

Cazul datează din 2014, după ce anchetatorii Parchetului Financiar Naţional, care tocmai fusese creat, au urmărit telefoanele lui Sarkozy şi Herzog în legătură cu acuzaţiile că fostul preşedinte ar fi primit ilegal milioane de euro de la regretatul dictator libian Moammer Gaddafi pentru a-şi finanţa campania prezidenţială din 2007.

La acea vreme, Sarkozy, care fusese învins în alegeri de Francois Hollande cu doi ani înainte, era anchetat şi pentru presupuse plăţi ilegale provenite de la miliardara Liliane Bettencourt, moştenitoarea imperiului L'Oreal, pentru a-şi finanţa aspiraţiile prezidenţiale.

Conversaţiile telefonice înregistrate între Sarkozy şi Herzog i-au făcut pe anchetatori să suspecteze că fostul lider francez s-a oferit să-şi folosească contactele pentru a-i facilita judecătorului Azibert o poziţie în Monaco, în schimbul informaţiilor despre ancheta cazului Bettencourt.

La 30 ianuarie 2014, Herzog i-a spus lui Sarkozy despre un schimb pe care l-a avut cu „Gilbert”, un înalt magistrat care nu-i judeca dosarul, dar care se pare „avea acces” la documente confidenţiale, potrivit AFP.

Două zile mai târziu, Sarkozy a cerut avocatului său să-l sune înapoi pe o linie telefonică pe care o avea sub alt nume, Paul Bismuth, pentru că bănuia că numărul său oficial ar fi fost urmărit.

Câteva zile mai târziu, Herzog a reiterat că Azibert este optimist cu privire la perspectiva lui Sarkozy asupra cazului Bettencourt. El menţionează că Azibert este interesat de o poziţie de rang înalt în Monaco, la care Sarkozy a răspuns: „Îl voi ajuta”.