“Ne-a înjunghiat pe la spate. Nu e inteligent” - Musk, aspru criticat în Ucraina pentru episodul cu Starlink şi Crimeea

Musk, miliardarul proprietar al platformei de socializare X
Musk, miliardarul proprietar al platformei de socializare X (Youtube - screenshot)

Cel mai bogat om din America pare să treacă printr-o criză de imagine publică în Ucraina, iar personalităţi importante din întreaga ţară îl acuză pe Elon Musk că este egoist, ignorant şi chiar extraterestru, potrivit unui articol din The Daily Beast.

Revărsarea de critici şi insulte vine la câteva zile după ce fondatorul Tesla a declarat că, anul trecut, a respins o solicitare din partea armatei ucrainene de a reactiva sistemul său de comunicaţii prin satelit, Starlink, pentru a ajuta la un atac asupra forţelor ruseşti din peninsula ocupată Crimeea.

La rândul său, Musk a dat vina pe guvernul SUA, susţinând că sancţiunile împotriva Rusiei în regiunea ocupată de Kremlin nu i-au lăsat altă opţiune decât să refuze cererea.

Dar politicieni ucraineni proeminenţi, oameni de afaceri şi profesionişti din mass-media ucraineană - care au vorbit cu The Daily Beast despre opiniile lor despre Musk în urma controversei Starlink - nu prea cred ce a spus miliardarul american.

"Ce a făcut Musk a fost un act neprietenesc împotriva Ucrainei, un cadou pentru Putin", a declarat Sviatoslav Dubina, un comandant de pluton ucrainean, pentru The Daily Beast.

Starlink a început să furnizeze un serviciu naţional în Ucraina în februarie 2022, după ce un ministru ucrainean a apelat la ajutorul lui Elon Musk pe Twitter. Serviciul a fost finanţat iniţial de SpaceX, dar Pentagonul a ajuns la un acord cu compania pentru a achiziţiona serviciul Starlink pentru Ucraina în luna iunie. Serviciul, care oferă acces la internet de mare viteză în zone îndepărtate, a fost o resursă nepreţuită pentru efortul de rezistenţă ucrainean.

"Noi depindem de Starlink. Acesta joacă un rol important, alături de dronele şi artileria de pe front, în războiul nostru împotriva ocupanţilor", a declarat, pentru The Daily Beast, Serhi Lescenko, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski.

De asemenea, pentru Garik Korogoţki, unul dintre cei mai importanţi filantropi ucraineni, Musk a trecut de la statutul de "erou al Ucrainei" la cel de persoană pe care o consideră "grav bolnavă de complexul lui Dumnezeu" după episodul din Crimeea.

"Musk a făcut o greşeală fatală, o alegere morală greşită", a spus el. "Ucrainei nu îi place dependenţa de Musk, iar Statele Unite ar trebui să pună capăt dependenţei faţă de el foarte curând".

Unii dintre cei aflaţi în prima linie au împărtăşit preocupări similare: "Agenţiile de aplicare a legii şi instanţele americane ar trebui să cerceteze influenţa lui Musk asupra cursului istoriei. O companie privată nu poate controla sistemele de securitate ale altor ţări", a declarat Dubina, comandantul plutonului.

Trădare

Între timp, presa de stat din Rusia a evidenţiat decizia lui Musk de a refuza cererea Ucrainei în Crimeea ca pe o victorie a Kremlinului.

La scurt timp după ce a apărut ştirea despre incidentul din Crimeea, preşedintele rus Vladimir Putin l-a lăudat pe fondatorul Tesla, alimentând probabil indignarea împotriva lui Musk în Ucraina.

Musk "este un om de afaceri activ şi talentat şi reuşeşte foarte mult, inclusiv cu sprijinul statului american", a declarat preşedintele rus săptămâna aceasta. "În ceea ce priveşte afacerile private, Elon Musk este, fără îndoială, o persoană remarcabilă".

Peter Zalmaiev, un prezentator de televiziune ucrainean proeminent, le-a spus recent telespectatorilor că el crede că "Musk este influenţat de propagandă rusă" - înainte de a face o glumă despre autocolantele de pe bara de protecţie a Tesla pe care scria: "Am cumpărat această maşină înainte de a şti că Elon era nebun".

În interviul cu The Daily Beast, Zalmaiev a reiterat îngrijorările altor ucraineni care cred că este "foarte riscant să ne bazăm pe o singură persoană când vine vorba de Starlink pentru Ucraina".

"În ceea ce priveşte mesajele, vocea lui Musk este atât de amplificată încât este foarte deranjantă. În Ucraina, adevărul este apelul nostru cheie către lume", a spus el. "Înţelegem că naţiunile îşi reprezintă interesele lor adesea delimitate în mod strict. Dar unitatea în jurul apărării Ucrainei a arătat că adevărul este încă acolo".

Fostul guvernator al regiunii Doneţk Serhi Taruta cunoaşte foarte bine preţul pe care Ucraina îl plăteşte pentru războiul brutal al lui Putin, după ce a fost martor la distrugerea oraşului său natal Mariupol.

"Musk ne-a ajutat foarte mult la începutul războiului. El ar trebui să vină în Ucraina şi să vadă cu ochii lui nivelul de distrugere", a declarat vineri Taruta pentru The Daily Beast.

"Peste 100.000 de oameni au murit din cauza violenţelor Rusiei în oraşul meu natal, Mariupol. Să-şi imagineze Musk că unul dintre cei 11 copii ai săi a fost răpit... asta simţim noi, atunci când teritoriile noastre sunt ocupate".

Alţii, precum Ivan Petuhov - vicepreşedintele Ligii ucrainene a industriaşilor şi antreprenorilor, care reprezintă 10.000 de oameni de afaceri din întreaga ţară - au pus problema pe seama unei simple lipse de inteligenţă.

"Fiecare ucrainean s-a îndepărtat de Musk", a spus Petuhov pentru The Daily Beast. "Ne-a înjunghiat pe la spate. Nu este inteligent".