Nazare susţine că există un deficit de 13 miliarde: Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite până la sfârşitul anului

Alexandru Nazare
Alexandru Nazare (Epoch Times România)

Fostul ministru al Finanţelor Alexandru Nazare a declarat, luni, că există un deficit de 13 miliarde de lei care ar trebui acoperit până la sfârşitul acestui an, adăugând că cel mai mare cuantum din aceste cheltuieli vizează domeniul sănătăţii.

“În analiza execuţiei la luna mai, transmisă premierului, evidenţiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite până la sfârşitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătăţii. Veniturile sunt în creştere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă, indiferent de cât de optimist este scenariul economic, creşterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli.

În respectiva analiză atrăgeam atenţia că este imperativ să facem economii, iar eventuale alocări pentru proiecte noi pot determina o creştere a deficitului asumat. Din suma vehiculată de 12 miliarde, care ar rămâne neutilizată la luna iunie, trebuie ţinut cont de faptul că 7 miliarde lei sunt fonduri europene. Această sumă nu poate fi considerată sub nici o formă economisită, dacă vrem să ajungem la prognoza de absorbţie pentru 2021”, a precizat Nazare pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, fostul ministru a mai susţinut că este şi o formă de respect faţă de primari să fie făcute bine calculele, înainte să se discute despre o sumă sau alta destinată programelor de investiţii.

“Rectificarea bugetară se elaborează de către Ministerul Finanţelor pe baza analizei gradului de încasarea a veniturilor şi a gradului de execuţie a cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului bugetar, precum şi a propunerilor ordonatorilor principali de credite şi a actelor normative în vigoare. Aceasta se aprobă în Guvern, însă principiile ei pot fi prezentate în forurile de decizie ale partidului, pentru că modul în care rectificarea este întocmită poate antrena consecinţe economice şi politice importante, prin modificarea parametrilor angajaţi de România în relaţie cu Comisia Europeană şi partenerii internaţionali”, a conchis Nazare.

Reamintim că premierul Florin Cîţu a trimis, joi, la Palatul Cotroceni cererea de revocare a ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare. La scurt timp după, şeful statului a dat undă verde demersului. Nazare este omul lui Iulian Dumitrescu (lider PNL din Prahova), iar decizia vine în contextul Congresului PNL care bate la uşă. În cărţi pentru a ocupa funcţia ar fi Dan Vîlceanu, un apropiat al lui Cîţu. Momentan, premierul a preluat interimar funcţia lui Nazare. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie