Navalnîi, apel către ruşii din toată lumea: Dacă pentru a opri războiul trebuie să umplem închisorile cu noi înşine, o vom face

Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi (Getty Images)

Cel mai cunoscut opozant al Kremlinului, aflat actualmente în detenţie, a lansat un apel către conaţionalii săi, cerându-le să organizeze proteste masive faţă de războiul declanşat de preşedintele Vladimir Putin, chiar cu riscul de a fi arestaţi, informează Ziare.com.

„Rusia vrea să fie o naţiune a păcii. Din păcate, puţini oameni ne-ar numi aşa acum, dar măcar să nu devenim o naţiune de oameni tăcuţi şi speriaţi, de laşi care se prefac că nu observă războiul agresiv împotriva Ucrainei declanşat de ţarul nostru, evident nebun.

Nu pot, nu vreau şi nu voi rămâne tăcut privind cum prostiile pseudo-istorice despre evenimentele de acum 100 de ani au devenit o scuză pentru ca ruşii să ucidă ucraineni, iar ucrainenii să ucidă ruşi în timp ce se apără. Suntem în al treilea deceniu al secolului XXI şi ne uităm la ştiri despre oameni care ard în tancuri şi case bombardate. Ne uităm la televizoarele noastre şi vedem ameninţări reale de declanşare a unui război nuclear.

Fac apel la toată lumea să iasă în stradă şi să lupte pentru pace. Putin nu este Rusia. Şi, dacă există ceva în Rusia, în acest moment, de care puteţi fi cel mai mândri, sunt acele 6824 de persoane care au fost reţinute pentru că – fără nicio chemare – au ieşit în stradă cu pancarte pe care scria 'Nu războiului'”, a fost apelul lui Navalnîi lansat pe Twitter.

Opozantul rus s-a adresat însă ruşilor din întreaga lume şi le-a cerut ca, oriunde aceştia s-ar afla, să iasă zilnic în piaţa principală a oraşului şi să demonstreze împotriva războiului iniţiat de Vladimir Putin.

„Nu mai putem aştepta. Oriunde v-aţi afla, în Rusia, Bielorusia sau în cealaltă parte a planetei, mergeţi în piaţa principală a oraşului în fiecare zi lucrătoare şi la ora 14.00 în weekenduri şi sărbători. Dacă vă aflaţi în străinătate, veniţi la ambasada Rusiei. Dacă puteţi organiza o demonstraţie, puteţi să o faceţi în weekend.

Poate că doar câţiva oameni vor ieşi în stradă în prima zi. Iar în a doua, chiar mai puţini. Dar trebuie, strângând din dinţi şi depăşind frica, să ieşim şi să cerem încetarea războiului. Fiecare persoană arestată trebuie să fie înlocuită cu doi noi veniţi. Dacă pentru a opri războiul trebuie să umplem cu noi înşine închisorile şi dubele, vom umple închisorile şi dubele cu noi înşine.

Totul are un preţ, iar acum, în primăvara anului 2022, trebuie să plătim acest preţ. Nu există nimeni care să o facă pentru noi. Să nu fim doar împotriva războiului. Haideţi să luptăm împotriva războiului”, a mai scris Aleksei Navalnîi pe platforma amintită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe