Năsui: Statul funcţionează cu o mentalitate sovietică, rudele sunt angajate la stat cu căţel şi purcel

Claudiu Năsui
Claudiu Năsui (Epoch Times România)

Fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, a atras atenţia, vineri, că peste o treime din taxele plătite în România merg în salariile bugetarilor.

"Statul român e campion în UE la procentul din veniturile bugetare care merg la salariile din sistemul public. Este peste toate ţările din UE. Cu zece puncte peste media europeană. Dacă e să ne luăm după rezultatele statului, e complicat să înţelegem cum am ajuns la această 'performanţă'. Adică peste Franţa sau Germania. E simplu. Sistemul funcţionează în continuare cu o mentalitate sovietică. În care rudele sunt angajate la stat cu căţel şi purcel. Iar acum, fiindcă sunt două partide 'mari' la putere, nu le-au mai ajuns banii să se îndestuleze şi au început să împrumute extern gajând viitorul nostru. Se vede mai puţin, pentru că scorul e foarte mare. Însă simţim şi direct prin ordinul de creştere a taxelor, în plină criză inflaţionistă", a declarat Claudiu Năsui.

Deputatul a remarcat că, în sistemul public, nu sunt doar acei oameni care îşi fac meseria încercând să supravieţuiască într-un sistem corupt.

"Grosul lipsei de performanţă este la sinecurişti, fie că sunt rude, fie că sunt activ de partid, puşi în funcţii publice doar ca să încaseze salariul. Exemplele le vedeţi aproape zi de zi în presă. Oameni puşi pe salarii imense în funcţii cheie pentru administraţia publică. Guvernul ne minte că va strânge cureaua în timp ce aceleaşi PSD şi PNL cresc în parlament salariile la stat din pix. Anul 2021 e singurul an în ultima vreme când cheltuielile cu salariile la stat au fost stăvilite. La Ministerul Economiei aveam pregătită tăierea organigramei cu 30% şi a posturilor de conducere cu 40%. PSD-PNL nu doar că nu au tăiat din posturile inutile, ci le-au şi crescut", a punctat Claudiu Năsui.

Potrivit liderului USR, salariile la stat sunt în medie cu 2.768 de lei/lună peste cele din privat, aproape cu 70% mai mult. În doar câţiva ani, distanţa dintre public şi privat a crescut de aproape 3 ori. An de an au tot crescut.

"Dar când a fost vorba de reducerea taxelor pe munca slab plătită, cele mai mari din Uniunea Europeană, ni s-a spus că 'nu sunt bani'. Nu sunt bani pentru românii care muncesc şi susţin salarii la stat tot mai mari şi tot mai multe. Ei sunt doar buni de plată", a conchis Claudiu Năsui.