Năsui: Guvernul nu găseşte bani pentru spitale, dar găseşte pentru pensiile speciale în vreme de pandemie

Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Deputatul USR Claudiu Năsui a transmis, joi, că cele 1,62 de miliarde de lei cheltuite în ianuarie şi februarie pe aceste pensii puteau fi folosite la echiparea spitalelor şi dotarea cadrelor medicale cu echipamente de protecţie, reducându-se astfel riscul infectării acestora cu coronavirus.

“Pensii speciale în vreme de pandemie: 1.62 miliarde de lei în doar primele două luni ale anului. Am vorbit de multe ori despre desfiinţarea pensiilor speciale, sau măcar impozitarea lor cu 90%. În perioada aceasta de pandemie, statul ne zice că ‘nu este spaţiu fiscal’ ca să investim în sănătate sau să ajutăm economia. Dar să ne uităm la cât cheltuie acelaşi stat român pentru pensii speciale. Acolo, politicienii par să găsească întotdeauna bani. Să ne uităm în ianuarie şi februarie 2020 cât am cheltuit pe pensii speciale. În total, peste 1,6 miliarde de lei din banii noştri luaţi prin taxe şi impozite, s-au dus în pensii speciale. Pensii care nu respectă principiul contributivităţii, stabilite din formule speciale. Dacă banii aceştia ar fi fost investiţi în sistemul medical am fi fost într-o situaţie mai bună acum”, a susţinut Năsui pe pagina sa de Facebook.

În plus, deputatul a atras atenţia că spitalele din România ar fi arătat mult mai diferit dacă zecile de miliarde de lei “cumulate de până acum în aceste pensii” ar fi fost folosite pentru investiţii sau pentru a ajuta economia.

Şeful USR Bucureşti a ţinut să sublinieze că partidul său a depus eforturi încă din 2017 pentru a fi eliminate pensiile care nu respectă principiul contributivităţii, adăugând că, din păcate, “metehnele vechi nu dispar aşa uşor, mai ales când există interes direct”.

“Anul acesta, PSD şi PNL au făcut tot ce au putut ca să blocheze desfiinţarea pensiilor speciale. Au înlăturat proiectul USR din parlament prin comasarea sa cu un alt proiect al PNL, neconstituţional şi care nu se atinge de 90% din pensiile speciale. Evident, acum acel proiect este blocat la CCR cu toate şansele să pice. Cât să spună 'Noi am încercat'. Este fals. Nu au încercat, au jucat teatru. Nu este momentul pentru dezbateri procedurale. Acum este momentul să arătăm românilor că cei care iau decizii în numele lor chiar îi reprezintă”, a explicat Năsui.

De asemenea, deputatul USR a afirmat că, în această perioadă foarte dificilă prin care trece România, Guvernul Orban poate desfiinţa pensiile speciale pentru a utiliza acei bani pentru sănătate şi sprijinirea economică, de asemenea afectată de criza coronavirusului.

“Cerem eliminarea imediată a tuturor pensiilor speciale, sau impozitarea lor cu 90%, şi direcţionarea banilor în investiţii care să ne ajute pe toţi să ne revenim din această criză. Acum este momentul pentru reforme curajoase: acum trebuie să acţionăm în interesul fiecărui român”, a conchis Claudiu Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne