Monica Macovei îi cere lămuriri lui Adrian Năstase în legătură cu dosarul "Mătuşa Tamara"

Europarlamentarul Monica Macovei (DIETER NAGL/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
15.12.2011

Europarlamentarul PDL Monica Macovei îi cere preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, să lămurească două chestiuni din dosarul "Mătuşa Tamara": "cum e cu moştenirea de aproape un milion de euro" despre care presa scria că a trecut-o în declaraţia de avere la sfârşitul anului 2005, "unde şi cum a dispărut dosarul de la Oficiul de Spălare a Banilor".

"Inculpatul Adrian Năstase a fost achitat în dosarul "Mătuşa Tamara". Nu comentez deciziile instanţelor. Aştept motivarea judecătorilor şi, desigur, soluţia definitivă din recurs. Remarc însă cât de mult timp le-a luat judecătorilor să ia o decizie: mai mult de patru ani şi jumătate, perioada în care am asistat şi la aplicarea retroactivă a unei decizii a CCR, care a determinat plimbarea dosarului între judecători şi procurori", se arată într-un comunicat remis AGERPRES joi de Monica Macovei.

Ea adaugă că dosarul "Mătuşa Tamara" nu a fost unul politic, cum nu sunt dosare politice nici cele trimise în judecată recent de DNA cu politicieni aflaţi la Putere.

"Opinia publică rămâne cu cel puţin două necunoscute legate de acest dosar şi poate că Adrian Năstase se hotărăşte să ne spună: cum e cu moştenirea de aproape 1 milion de euro despre care presa scria că a trecut-o în declaraţia de avere la sfârşitul anului 2005 şi cum se justifică suma de 400.000 de dolari depusă de soţia sa într-un cont bancar. Unde şi cum a dispărut dosarul de la Oficiul de Spălare a Banilor", mai spune Macovei în comunicat.

Potrivit europarlamentarului democrat-liberal, "un fost prim-ministru care participă activ la viaţa politică a ţării" trebuie să dea explicaţii opiniei publice. Macovei aminteşte că Năstase "mai este inculpat în două dosare care aşteaptă să fie judecate: "Trofeul calităţii" şi "Termopanele"".

"Cel puţin legat de acesta din urmă (n.r. dosarul "Termopanele"), îmi aduc aminte câte eforturi a depus Victor Ponta în Parlament ca să-i împiedice pe procurori să facă percheziţii la casele din Zambaccian şi Cornu ale mentorului său politic", mai spune Macovei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, joi, achitarea fostului premier Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", în care a fost trimis în judecată alături de Ioan Melinescu, fost preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi Ristea Priboi, fost deputat în perioada 2000-2004.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor