MJ transmite Departamentului de Justitie al SUA cererea de asistenta in cazul comandantului Iliescu

Ministerul Justitiei (MJ) a transmis, vineri, Departamentului de Justitie al Statelor Unite ale Americii cererea de asistenta judiciara internationala formulata de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul disparitiei comandantului de nava Liviu Iliescu, care ar fi putut fi ucis.

"Prin cererea adresata autoritatilor americane, autoritatile judiciare romane au solicitat acordarea de asistenta in vederea solutionarii cauzei penale avand ca obiect cercetarea penala a faptelor presupus a fi fost savarsite la data de 23 mai 2008 la bordul navei «Morning Cloud» impotriva comandantului acesteia, cetateanul roman Liviu Iulian Iliescu", informeaza MJ.

Potrivit MJ, asistenta a fost solicitata in temeiul Tratatului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind asistenta judiciara in materie penala, semnat la Washington la 26 mai 1999.

Vineri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a informat, printr-un comunicaat resmi agentiei MEDIAFAX, ca s-a sesizat din oficiu cu privirea la posibilitatea uciderii comandantului roman disparut de la bordul unei nave, dupa ce autoritatile judiciare americane au anuntat ca au gasit pete ce pareau de sange in cabina ofiterului.

Autoritatile judiciare americane au descoperit in cabina comandantului roman al navei "Morning Cloud", disparut in 23 mai, in timp ce ambarcatiunea se afla in Oceanul Atlantic, pete de culoare rosie, ce pareau a fi de sange, anunta Parchetul ICCJ intr-un comunicat de vineri.

Ca urmare, Parchetul s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infractiunii de omor asupra romanului Iliescu Liviu Iulian si a inaintat Ministerului Justitiei o cerere de comisie rogatorie internationala, pentru a fi transmisa autoritatilor judiciare americane competente care vor efectua actele de cercetare penala.

Ministerul Public precizeaza ca un procuror roman se va deplasa, saptamana viitoare, in Statele Unite ale Americii.

Disparitia capitanului a fost observata sambata, 24 mai, cand nava se afla in Oceanul Atlantic. Seful mecanic s-a dus in cabina comandantului pentru ca avea nevoie de ajutorul sau si a vazut ca Liviu Iliescu nu era acolo. Imediat, a fost data alarma si echipajul a inceput sa-l caute pe comandant la bordul navei. Deoarece verificarile nu au dat niciun rezultat, membrii echipajului au tras concluzia ca Iliescu a cazut de la bord in Oceanul Atlantic. De asemenea, au fost anuntate si autoritatile americane, care au trimis in zona mai multe elicoptere si nave de patrulare, dar cautarile nu au dus pana in prezent la niciun rezultat.

Luni, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor si reprezentantul Federatiei Internationale a Transportatorilor (ITF) in Romania, Adrian Mihalcioiu, a declarat ca Liviu Iliescu, in varsta de 48 de ani, era comandant pe nava Morning Cloud, pavilion Liberia, care plecase in urma cu cateva saptamani din Grecia catre Statele Unite ale Americii.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor afirma ca nava va ajunge peste doua zile in portul New-Orleans, iar anchetatorii americani vor audia membrii echipajului pentru a incerca sa stabileasca imprejurarile in care s-a produs disparitia comandantului.

Desi familia lui Liviu Iliescu sustine ca acesta ar fi avut probleme de comunicare cu ceilalti membri ai echipajului, format aproape in totalitate din marinari rusi, la bord mai aflandu-se un singur marinar roman, Adrian Mihalcioiu nu crede in varianta unui complot al celorlalti navigatori la adresa comandantului pentru ca se aflau impreuna in voiaj de sase luni, iar dupa sosirea vasului in portul american Iliescu s-ar fi intors in tara deoarece ii expirase contractul.

Mihalcioiu a mai afirmat ca verificarile cu elicoptere si nave de patrulare vor mai continua cateva zile, pana la sosirea lui "Morning Cloud" in portul New-Orleans.

Catalin Iliescu, baiatul comandantului disparut, spera ca tatal sau sa fie gasit in viata la bordul navei atunci cand vaporul va ajunge in port si autoritatile americane vor verifica amanuntit Morning Cloud.

"Sper ca este sechestrat pe undeva pe vapor sau ca s-a ascuns de frica sa nu ii faca cineva rau din restul echipajului. Este posibil sa i se fi facut rau si sa fi cazut undeva pe nava si nu s-a cautat la sange peste tot. Daca i s-ar fi facut rau si ar fi cazut peste bord, cred ca erau sanse mari sa fie gasit. Sunt foarte multe posibilitati, dar nu se poate afla nimic pana cand nava nu ajunge la destinatie si incepe ancheta", a afirmat Catalin Iliescu.

Autoritatile portuare americane vor demara o ancheta in cazul comandantului roman disparut de pe nava Morning Cloud, la sosirea vasului in portul New Orleans, au declarat oficiali din cadrul autoritatii maritime locale, transmite corespondentul MEDIAFAX in Statele Unite.

"Paza de Coasta a Statelor Unite a fost alertata cu privire la disparitia capitanului, vineri, la ora 13.38 (20.38, ora Romaniei) si a desfasurat cautari, acoperind o suprafata de 1.122 de mile nautice patrate", a declarat pentru MEDIAFAX Jennifer Johnson, purtatorul de cuvant al Centrului de Comanda al US Coast Guard din Miami.

La operatiunile de cautare au participat un elicopter de tip Sioux, o fregata si un avion Falcon, a adaugat ea. "Operatiunile de cautare au fost suspendate dupa 25 de ore, fara nici un rezultat, iar o ancheta urmeaza sa fie intreprinsa la sosirea vasului in portul de destinatie", a precizat Johnson.

Nava Morning Cloud, care a avut drept punct de plecare portul grecesc Pireus, urmeaza sa soseasca la destinatie la 27 mai si va trebui sa primeasca un comandant nou, la intrarea in canalul fluviului Mississippi care duce in portul New Orleans, potrivit normelor maritime in vigoare.

"Operatorul navei va trebui sa trimita un nou capitan la bord, fara de care nava nu va primi acces pe fluviul Mississippi'''', a declarat locotenentul Bo Powers, reprezentant al sectorului Pazei de Coasta din New Orleans.

Imediat dupa sosirea, marti, in port, echipajul navei va fi chestionat cu privire la disparitia capitanului care a fost raportata ca s-a produs in apele internationale, din acest motiv investigatia urmand sa fie derulata de autoritatea portuara, si nu de FBI, a adaugat oficialul american.

In cazul in care anchetatorii vor determina ca disparitia a avut loc in apele americane, investigatia va fi preluata de FBI.

Autoritatile portuare din New Orleans au fost anuntate despre disparitia comandantului de catre agentul local al companiei care opereaza nava. Vasul Morning Cloud, de tip cargo si sub pavilion liberian, are o lungime de 230 de metri si un deplasament de 66.754 de tone si apartine companiei Zodiac Maritime din Londra.

Ambasada Romaniei la Washington mentine legatura cu autoritatile din New Orleans care investigheaza cazul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne