Ministrul de Interne austriac, după ce a respins intrarea României în Schengen: "Şi eu sunt supărat"

Gerhard Karner - ministrul de Interne al Austriei
Gerhard Karner - ministrul de Interne al Austriei (Der Standard)

Într-o primă declaraţie după respingerea intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, şi-a exprimat nemulţumirea vis-a-vis de faptul că documentele de aderare ar fi fost împinse forţat în discuţie, "practic peste noapte, [...] fără a pregăti populaţia pentru ceea ce aduce acest lucru".

Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu pe care Gerhard Karner l-a acordat revistei Der Standard.

Iată ce a răspuns oficialul austriac când a fost întrebat cu ce consideră că a greşit România, pentru ca Austria să ia decizia respingerii intrării acesteia în spaţiul european de liberă circulaţie:

STANDARD: La întâlnirea miniştrilor de interne de joi, dumneavoastră şi Ţările de Jos aţi respins aderarea României la Schengen. Cu ce a greşit această ţară?

Karner: Am votat împotriva admiterii Bulgariei şi României în acest moment. Pentru că Schengen nu funcţionează în acest moment, altfel nu am avea 75.000 de persoane neînregistrate în Austria. Şi am sugerat amânarea aderării şi votarea din nou în septembrie, de exemplu. După această fază poţi spune: s-a întâmplat ceva, au urmat acţiunile măsurilor pe care Comisia UE le-a anunţat într-un prim pas? [...]

STANDARD: Dar doar o minoritate a persoanelor care solicită azil în Austria vin prin România - majoritatea ajung prin Serbia şi Ungaria. România este supărată de abordarea Austriei.

Karner: Şi eu sunt supărat. Anume despre procedură, că actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu s-a discutat că Schengen ar trebui extins. Şi acum vine brusc, fără a pregăti populaţia pentru ceea ce va aduce asta: e mai multă siguranţă? Sau există un plus şi un minus să riscaţi?

STANDARD: Dar sunteţi singur în chestia asta. Toate ţările care sunt de asemenea afectate, precum Slovenia, Republica Cehă şi Slovacia, nu vă susţin opinia.

Karner: Republica Cehă deţine în prezent preşedinţia UE. Desigur, atunci când eşti ţara la preşedinţie, vrei şi tu să obţii rezultate, înţeleg asta. Cred că este esenţial ca acum să fie implementate măsuri eficiente pentru a reduce migraţia ilegală şi abuzul în materie de azil, de exemplu ca procedurile la frontiera externă să fie efectuate în Bulgaria.

STANDARD: Evaluarea dumneavoastră despre România şi Bulgaria ar arăta diferit dacă nu ar exista alegeri în Austria care să fie foarte importante pentru ÖVP pe 29 ianuarie?

Karner: Una nu are nimic de-a face cu cealaltă. Avem cel mai mare număr de refugiaţi din 1956. De fapt, migraţie ilegală, pentru că ştim că majoritatea sunt refugiaţi economici. Nu pot ignora asta. Şi indiferent dacă există alegeri undeva sau nu, aceste lucruri sunt fapte şi trebuie să mă ocup de ele în calitate de ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe