Ministerul austriac de Interne, despre intrarea totală a României în Schengen: Ar fi greşit să stabilim acum o dată concretă

Gerhard Karner - ministrul de Interne al Austriei (Der Standard)
Andrei Popescu
02.04.2024

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat, marţi, la Viena, că ar fi greşit să fie stabilită o dată concretă de intrare a României în spaţiul Schengen cu toate frontierele, susţinând că mai întâi trebuie depuse eforturi suplimentare pentru a remedia situaţia de securitate din Uniunea Europeană, făcând referire la migraţia ilegală pe continent.

“Vreau să vorbesc clar că, într-adevăr, nu am reproşat nimic în mod direct Bulgariei şi României. Acum un an şi jumătate am spus că un sistem care nu funcţionează nu poate fi extins. De aceea, am luat atunci acea decizie. Bulgaria şi România sunt parteneri foarte importanţi pentru Austria atunci când este şi vorba despre punerea de presiune asupra Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen. Demersurile noastre au dat deja roade. Probabil că ştiţi că directorul Frontex a anunţat deja operaţiuni sporite, chiar triplarea ofiţerilor Frontex în aceste ţări. Avem şi confirmarea Comisiei Europene că se vor investi mai multe fonduri în România şi Bulgaria în aceste scopuri şi sunt de părere că acesta este un pas foarte important.

Vom colabora în continuare pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen. Ştim cu toţii că există o mare presiune a migraţiei ilegale în Europa. Aşadar, noi avem aici interese comune, am lansat demersuri comune tocmai pentru a întări acest sistem. În prezent există şi alte ţări, membre ale Spaţiului Schengen, cu controale la frontierele terestre, pentru că noi, miniştrii de Interne, suntem responsabili pentru siguranţa cetăţilor noştri. Există controale în Germania, Franţa şi în Austria. Trebuie să facem tot posibilul pentru a remedia situaţia de securitate din Uniunea Europeană, pentru a garanta în continuare libertate de mişcare cetăţenilor noştri, dar cred că în momentul de faţă ar fi greşit să stabilim o dată concretă în acest sens”, a precizat Karner, citat de News.ro.

Reamintim, în acest context, că europarlamentarul Vlad Gheorghe a declarat, marţi, că românilor încă li se verifică paşapoartele pe aeroporturile din statele membre, deşi România a intrat în Schengen cu graniţele maritime şi aeriene, precizând că este vorba de un abuz şi că va transmite plângeri oficiale Comisiei Europene şi aeroporturilor în cauză.

“Românii, controlaţi în continuare pe aeroporturile Europei! Discriminarea continuă, chiar dacă România este în Schengen. Voi transmite plângeri oficiale Comisiei Europene şi aeroporturilor din statele membre unde românilor încă li se controlează paşapoartele, deşi din 31 martie ţara noastră este parte din spaţiul unic de circulaţie european pe cale aeriană şi maritimă. Este un abuz clar din partea autorităţilor naţionale respective, nu se poate să fie controale prin sondaj fix la avioanele româneşti, iar control prin sondaj nu înseamnă că verifici toate documentele pentru fiecare dintre cei care călătoresc dinspre România. Am fost personal verificat la aterizarea în Paris, ieri, pe 1 aprilie, fără să primesc vreo explicaţie. Am primit numeroase mesaje de la cetăţeni români verificaţi în mod similar pe aeroporturile din Amsterdam şi München.

Repet, nu prin sondaj, nu aleatoriu, ci în mod evident organizat un punct de verificare documente de către poliţia de frontieră la coborârea din avioanele care zburau dinspre România. Bâlbâiala poliţiştilor interpelaţi de către mine pe aeroportul din Paris confirmă că nu a existat vreo acţiune de control de rutină. La insistenţele mele au încercat să spună că vor verifica şi alte destinaţii, nu doar pe cele româneşti, însă în tot aeroportul, pe terminalul Schengen nu am întâlnit un alt punct similar, iar agenţii respectivi nu s-au deplasat către o altă poartă de la un zbor din altă ţară europeană, schimbându-şi povestea – ‘mergem, dar mai târziu, nu ştim unde, ni se transmite de către superiori, aşteptăm’. Culmea, aşteptau controlând fiecare cetăţean european care cobora din avionul de la Bucureşti, o pură coincidenţă, desigur”, a scris Gheorghe pe pagina sa de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor