Miliţiile pro-Kiev îi îndeamnă pe ruşii din regiunile de frontieră să evacueze zona

Luptătorii Legiunii pentru Libertatea Rusiei susţin că au intrat în satul Tetkino, regiunea Kursk
Luptătorii Legiunii pentru Libertatea Rusiei susţin că au intrat în satul Tetkino, regiunea Kursk (Screenshot - X)

Miliţiile anti-Kremlin care luptă de partea Ucrainei au îndemnat civilii din regiunile Belgorod şi Kursk din vestul Rusiei să evacueze zona, anunţând că se pregătesc să lanseze atacuri asupra "poziţiilor militare" ruseşti din cele două regiuni, transmite The Moscow Times.

"Asasinii lui Putin desfăşoară atacuri masive asupra oraşelor ucrainene paşnice, plasându-şi poziţiile între casele voastre, şcolile copiilor voştri şi instituţiile guvernamentale", se arată într-o declaraţie comună publicată miercuri de Legiunea Libertatea Rusiei, Corpul Voluntarilor Ruşi şi Batalionul Siberian.

Cele trei miliţii, formate din cetăţeni ruşi care luptă în numele Kievului, au cerut încetarea atacurilor asupra Ucrainei de pe teritoriul rusesc.

"În acest context, suntem nevoiţi să tragem asupra poziţiilor militare situate în oraşele Belgorod şi Kursk. Îndemnăm autorităţile locale să salveze vieţi omeneşti şi să înceapă evacuarea oraşelor din regiunea Kursk şi regiunea Belgorod", continuă declaraţia comună.

Cu o oră înainte ca declaraţia comună să fie publicată, guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovit, a anunţat o alertă de raid aerian pentru această regiune şi a cerut civililor să se adăpostească.

Marţi, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a respins o serie de raiduri transfrontaliere nesăbuite ale miliţiilor pro-ucrainene, care au dat buzna pe teritoriul său şi au pretins să preia controlul asupra satului Tyotkino din regiunea Kursk.

Grupurile de miliţie au distribuit videoclipuri pe aplicaţia de mesagerie Telegram care păreau să arate luptătorii lor, împreună cu vehicule blindate, angajându-se în luptă. Nu a fost clar unde şi când anume au fost filmate videoclipurile.

În regiunea învecinată Belgorod, un membru al forţei regionale de apărare teritorială a fost ucis, iar 10 civili au fost răniţi în timpul incursiunii, potrivit guvernatorului regional Viaceslav Gladkov.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene a declarat că luptătorii voluntari nu acţionau la ordinele Kievului.

La începutul zilei de miercuri, Legiunea Libertatea Rusiei a postat pe Telegram un videoclip, menţionând că sunt luptătorii săi încă poziţionaţi în satul Tiotkino, dar nu a fost posibil deocamdată să se verifice aceste afirmaţii.

O altă înregistrare video distribuită mai târziu în aceeaşi zi a arătat ceea ce păreau a fi luptători ai miliţiei într-un schimb de focuri de armă cu forţele ruse.

"În ceea ce priveşte pierderile inamicului... din punct de vedere vizual, i-am bătut", era descrierea care însoţea videoclipul.

Momentul şi locaţia acestui videoclip nu au putut fi verificate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe