Miliardar ceh apropiat de China achiziţionează compania-mamă a PRO TV. Comisia Europeană aprobă tranzacţia

(Facebook)
Andrei Popescu
07.10.2020

Comisia Europeană a anunţat, într-un comunicat, aprobarea tranzacţiei prin care grupul ceh PPF Group, controlat de miliardarul Petr Kellner, va cumpăra de la gigantul american AT&T pachetul majoritar de acţiuni al Central European Media Enterprises (CME), compania-mamă a Pro TV, relatează G4Media.ro.

Potrivit sursei citate, Kellner, cel mai bogat om din Republica Cehă, deţine un imperiu economic cu legături extrem de strânse cu Rusia şi China. De asemenea, miliardarul este unul dintre apropiaţii preşedintelui ceh Milos Zeman, un pro-rus convins şi un militant pentru reorientarea Cehiei spre Moscova şi Beijing.

În 2014, Kellner şi Zeman au fost protagoniştii unui scandal politic major după ce presa locală a scris că liderul ceh s-a întors dintr-o vizită de stat în China cu un avion privat închiriat de miliardar. Kellner participase la întâlnirea dintre preşedinţii Zeman şi Xi Jinping, în condiţiile în care el operează şi pe piaţa din China afaceri în domeniul împrumuturilor nebancare (prin compania Home Credit), dar şi în domeniul telecomunicaţiilor, unde compania sa O2 are un parteneriat cu Huawei.

Într-o scrisoare trimisă în luna februarie a acestui an Secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, şi Procurorului General, William Barr, senatorul republican american Marco Rubio a solicitat investigarea implicaţiilor pe care le-ar avea preconizata tranzacţie a PPF Group asupra securităţii naţionale a Statelor Unite. La acea vreme, grupul ceh a reacţionat ferm la scrisoarea senatorului şi l-a acuzat că foloseşte informaţii false. În plus, nicio investigaţie oficială nu a fost deschisă în SUA.

Kellner se clasează pe locul 73 în ultimul top Forbes al miliardarilor din întreaga lume, cu o avere estimată la 15,5 miliarde de dolari. El şi-a început cariera în Cehia anilor ‘90, vânzând produse de birotică. A devenit un jucător important când, prin intermediul fondului de investiţii PPF, a preluat acţiunile multor companii de stat privatizate de guvernele Cehiei din acea perioadă. În 1995, PPF a cumpărat 20% din acţiunile celei mai mari companii locale de asigurări, Česká Pojišťovna, preluând şi managementul. Din acel moment, Kellner a devenit un jucător major pe piaţa din Cehia şi a început expansiunea de business în regiune. A preluat controlul asupra unor afaceri din sectoare diverse, precum Home Credit (credite non-bancare), Sotio (biotehnologie), O2 Cehia (telecom), Polymetal Internaţional (minerit, metale rare), Skoda Transportation (inginerie, construcţie de locomotive şi mijloace de transport în comun), PPF Banka (bancă), PPF Real Estate Holding (investiţii imobiliare), RAV Agro (agricultură).

Totodată, companiile controlate de Kellner prin intermediul fondului PPF au avut legături puternice de afaceri în Rusia, de la operaţiuni de creditare (prin Home Credit), la comerţ (prin lanţul de retail online Eldorado, vândut în 2016) şi minerit (Polymetal).

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor