Mii de persoane participă la un miting împotriva blocajelor anti-COVID în Londra. 32 de arestaţi

Miting masiv împotriva blocajelor anti-COVID la Londra
Miting masiv împotriva blocajelor anti-COVID la Londra (Daniel Leal-Olivas/AFP via Getty Images)

La şase luni după ce parlamentul a adoptat Legea Coronavirus 2020, care conferă cabinetului puterea de a impune blocaje şi alte măsuri restrictive de distanţare socială (care au fost însoţite de amenzi importante), mii de britanici au umplut, sâmbătă, Trafalgar Square din Londra, în cadrul unei demonstraţii împotriva politicii de blocaj, ţinând pancarde pe care scria "Nu acceptăm" şi "Gândiţi, până nu devine ilegal".

Evenimentul a fost organizat de o coaliţie de grupuri politice, iar susţinătorii au fost nemulţumiţi de anunţurile privitoare la un viitor blocaj în Londra făcute de primarul Sadiq Khan, precum şi de asigurările premierului Boris Johnson că un blocaj va fi impus dacă guvernul consideră că toate celelalte măsuri au eşuat.

Protestele survin pe fondul creşterii masive a numărului infecţiilor cu virus Wuhan anunţată de ţări din Europa şi Israel.

Manifestaţiile sunt scutite de la "regula celor şase", o regulă care impune amenzi pentru grupurile de peste şase persoane.

Protestatarii au fluturat însemne şi steaguri britanice. La miting au vorbit multe "personaje" considerate teoreticieni ai conspiraţiilor, precum David Icke.

Mitingul s-a soldat cu îmbulzeli şi incidente cu poliţia în momentul în care forţele de ordine au ameninţat cu închiderea evenimentului. Poliţia a intervenit cu oarecare duritate pentru calmarea spiritelor, operând 32 de arestări.

Primarul londonez Sadiq Khan a condamnat tulburările la protestul anti-blocaj de sâmbătă, afirmând că manifestanţii sunt violenţi şi nesăbuiţi.