Mii de copii ucişi în căminele spital comuniste. Elevi bucureşteni eliberează baloane albe în memoria lor

Elevi bucuresteni pregatindu-se sa elibereze baloane albe in memoria copiilor ucisti la Plataresti (Sean Fernandes, IICCMER)
Loredana Diacu
13.12.2023

În centrul Capitalei a avut loc marţi un eveniment inedit. Elevi ai mai multor licee din Bucureşti (Colegiul Naţional "Iulia Haşdeu", Colegiul Naţional "Şcoala Centrală" şi Colegiul Economic "A. D. Xenopol") au eliberat în aer 436 de baloane albe în memoria celor 436 de copii morţi pe vremea lui Ceauşescu în căminul spital de la Plătăreşti. Acei copii au murit în urma condiţiilor inumane în care au fost ţinuţi: foamete, frig, lipsă de îngrijire şi igienă.

Organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER), evenimentul a fost unul de conştientizare cu privire la miile de copii decedaţi în căminele-spital care au funcţionat pe teritoriul României în perioada regimului comunist deoarece cazul Plătăreşti nu a fost unul izolat ci simptomatic pentru modul în care erau trataţi copiii consideraţi irecuperabli în ultimii ani ai dictaturii ceauşiste. Ieri a fost marcată depunerea unui denunţ penal la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru uciderea în chinuri a 436 de copii în căminul de la Plătăreşti.

"Peste 100 de elevi s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a aduce un omagiu nu doar copiilor ucişi la Plătăreşti, ci tuturor minorilor ucişi de regimul ilegitim şi criminal comunist.

'Vrem să fim vocea copiilor care nu s-au putut apăra!'

'Vrem să spunem NU regimurilor totalitare!'

'Vrem ca istoria să nu se mai repete!'

'Vrem ca acestor copii ucişi să li se facă dreptate!'

Le mulţumim tuturor elevilor care au participat astăzi, îi mulţumim elevului Sebastian Marin, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional 'Iulia Haşdeu', pentru implicarea în acţiunea noastră!" se arată în comunicatul IICMER.

Reamintim că IICCMER a depus denunţ penal la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru organizarea unui regim caracterizat prin tratamente inumane şi degradante aplicate minorilor internaţi în Căminul-Spital nr. 4 Plătăreşti, practic, pentru uciderea în chinuri a peste 400 de copii în unul dintre lagărele lui Ceauşescu.

În perioada februarie 1978 - iunie 1991, în Secţia de minori a Căminului Spital Plătăreşti au fost internaţi 881 de minori, au explicat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii IICCMER. Conform actelor de deces, 436 de copii au decedat în timpul internării, iar 38 au decedat la scurt timp de la părăsirea Căminului.

Ţinuţi în frig, înfometaţi, legaţi de paturi, culcaţi pe saltele mizerabile îmbibate cu fecale şi urină, micuţii mureau pe capete. Primii piereau copiii între 3 şi 5 ani, cei care depindeau efectiv de îngrijire. Cei mai mulţi dintre ei nu supravieţuiau mai mult de un an în condiţiile groaznice în care erau ţinuţi.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor