Mesajul lui Vladimir Putin pentru România: Ne bazăm pe dezvoltarea unor relaţii reciproc avantajoase

Vladimir Putin
Vladimir Putin (MIKHAIL METZEL/AFP/GETTY IMAGES)

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Moscova este deschisă unui dialog cu România, pentru dezvoltarea unor „relaţii reciproc avantajoase”, şi afirmă că vede un potenţial bun de cooperare în regiunea Mării Negre.

„Ne bazăm pe dezvoltarea unor relaţii reciproc avantajoase cu România. Suntem gata să cooperăm pentru intensificarea legăturilor politice, economice şi umanitare. Există un potenţial bun de cooperare în regiunea Mării Negre”, a declarat, marţi, liderul rus, potrivit unui comunicat.

Declaraţia a fost făcută cu ocazia primirii, marţi, la Kremlin, a 23 de ambasadori numiţi recent la Moscova, printre care şi cei ai României şi Republicii Moldova, care şi-au prezentat scrisorile de acreditare.

Noul ambasador al României la Moscova este Cristian Istrate.

Relaţiile dintre România şi Rusia au fost marcate recent de un scandal diplomatic. În urmă cu o săptămână, Rusia a decis expulzarea adjunctului ataşatului militar al Ambasadei României la Moscova, ca răspuns la decizia autorităţilor de la Bucureşti de a-l expulza la sfârşitul lunii trecute, pe Alexei Grişaev, la momentul respectiv adjunct al ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, acuzat de activităţi de spionaj.

Recent, Rusia a fost ţinta unor scandaluri diplomatice după ce Praga a expulzat un număr de diplomaţi ruşi pe care i-a acuzat de activităţi de spionaj. Doi dintre ei s-au dovedit implicaţi în declanşarea unei explozii la un depozit de arme ceh, care a făcut două victime. Cehia i-a acuzat de apartenenţa la o unitate GRU şi implicare în tentativa de asasinat a colonelului Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, în Salisbury, Marea Britanie.

Rusia a răspuns cu o acţiune reciprocă, însă numărul diplomaţilor cehi expulzaţi a făcut ca Ambasada Cehiei la Moscova să nu mai poată opera normal, ceea ce a generat noi expulzări din partea Cehiei, dar şi din parte altor ţări - Slovacia şi Ţările Baltice - în semn de solidaritate.

Scandalul a redeschis problema asasinatelor şi sabotajelor comise de agenţi ruşi pe teritoriul statelor UE.