Rusia expulzează şapte diplomaţi europeni după ce ţări din UE expulzează diplomaţi ruşi din solidaritate cu Cehia

.
. (Sergei Guneyev/Time Life Pictures, via Getty Images)

Moscova a expulzat miercuri şapte diplomaţi europeni după ce ţările lor au ordonat diplomaţilor ruşi să părăsească ţările respective, în solidaritate cu Republica Cehă, care a expulzat diplomaţi ruşi din cauza implicării acestora în detonarea unui depozit de muniţie în 2014.

Guvernul ceh a acuzat luna aceasta serviciile secrete ruseşti GRU de desfăşurare de operaţiuni criminale, de sabotaj, în dosarul unei explozii la un depozit de arme din estul Republicii Cehe.

Praga a expulzat 18 diplomaţi ruşi din cauza acuzaţiilor, iar Slovacia şi statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania au urmat exemplul în solidaritate. România a expulzat şi ea adjunctul ataşatului militar de la Ambasada Rusă, pentru acuzaţii de spionaj.

Ministerul rus de Externe a afirmat marţi într-o declaraţie că un total de patru diplomaţi din Estonia, Letonia şi Lituania au fost declaraţi „persona non grata” şi trebuie să părăsească ţara în termen de şapte zile.

Kremlinul a adăugat că statele baltice „continuă să desfăşoare un curs deschis ostil faţă de ţara noastră, în acest caz ascunzându-se în spatele pseudosolidarităţii cu acţiunile întreprinse la întâmplare de Republica Cehă la adresa Rusiei”.

Într-o declaraţie separată, ministerul a anunţat şi expulzarea a trei diplomaţi slovaci, care trebuie să plece din Rusia până pe 5 mai, şi a acuzat Bratislava de „falsă solidaritate” cu Praga.

Acţiunile Slovaciei „afectează relaţiile ruso-slovace tradiţional prietenoase şi cooperarea bilaterală constructivă”, se adaugă în declaraţie.

Moscova a ripostat la acţiunea Cehiei, expulzând 20 de cadre ale ambasadei cehe. Ambele părţi au impus un plafon lucrătorilor ambasadei, ceea ce înseamnă că alte zeci vor trebui să plece până luna viitoare.

Republica Cehă a cerut partenerilor săi din Uniunea Europeană şi NATO să expulzeze diplomaţii ruşi în semn de solidaritate cu poziţia Cehiei de protest vehement la acţiunile cirminale ale agenţilor GRU ruşi pe teritoriul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe