Merkel criticată în cartea „Naşa” ca fiind un pericol pentru democraţia germană

Publicista germană Gertrud Höhler la lansarea celei mai recente căţi a sa, „Naşa” (”Die Patin”), Berlin, 23 august 2012.
Publicista germană Gertrud Höhler la lansarea celei mai recente căţi a sa, „Naşa” (”Die Patin”), Berlin, 23 august 2012. (JOHN MACDOUGALL / AFP / GettyImages)

Cartea „Naşa”, a publicistei Gertrud Höhler, aduce cele mai puternice critici de până acum la adresa cramponării de putere a cancelarului german Angela Merkel. Scrisă de o membră a propriului partid conservator al lui Merkel, o descrie pe aceasta drept un pericol la adresa democraţiei în Germania. Cancelarul german probabil nu va citi cartea, comentează vineri Deutsche Welle (DW).

Circulă zvonuri potrivit cărora cancelarul a lăsat la o parte indignată extrase ale cărţii publicate în ziarul german 'Frankfurter Allgemeine Zeitung', după ce a citit doar câteva rânduri. Cu toate acestea, cele 300 de pagini ale cărţii 'anti-Merkel', scrisă de o confidentă a fostului cancelar Helmut Kohl, are calităţile unui bestseller în Berlinul politic. Peste 80 de jurnalişti şi echipe de cameramani s-au adunat în număr mare la conferinţa de presă federală de joi.

Cartea lui Höhler este mai mult decât despre afirmaţii răsuflate şi vechi potrivit cărora Merkel, de exemplu, îi scoate din calea ei pe toţi rivalii bărbaţi, nu şi-a însuşit nicio valoare şi ia decizii numai atunci când ştie în ce direcţie se va înclina balanţa.

Merkel, poreclită 'Mutti' (Mami) în cercurile politice, devine o 'naşă' în cartea lui Höhler. Ea stabileşte o 'variantă tăcută a puterii autoritare pe care Germania o are încă de experimentat'. Autoarea enumeră o serie de atribute, cum ar fi furtul de idei de la rivali politici, nivelarea sistemului de partid la o stare eclectică şi tratarea neglijentă a normelor legale, standardelor etice, Parlamentului şi Constituţiei - de multe ori mustrată de Curtea Constituţională Federală. Pe scurt, ea indică un declin al moralei politice.

Este posibil ca toate acestea să fie legate de cei 35 de ani pe care i-a trăit Angela Merkel sub regimul dictatorial din Germania de Est. Nimeni nu ştie cu siguranţă ce o conduce pe Merkel, care a învăţat în fosta RDG să citească printre rânduri, să acţioneze în tăcere, să nu spună niciodată prea mult şi să fie suspicioasă, a remarcat Höhler în introducerea la cartea ei.

'Cum reconstruieşte Angela Merkel Germania' este subtitlul cărţii 'Naşa'. În opinia lui Höhler, şi alţi europeni ar trebui să fie preocupaţi de setea de putere a lui Merkel, în contextul în care cancelarul oferă Europei un 'costum croit în stil german''.

Faptele pe care autoarea le-a compilat privind o pierdere graduală de democraţie în Germania şi Europa nu sunt noi. Ce este nou, la prima vedere, potrivit DW, este rolul exagerat atribuit lui Merkel în acest proces. Acest lucru arată cât de mult unii conservatori din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) sunt provocaţi de pretenţiile de putere ale lui Merkel şi de modul în care 'valorile ei de înfrânare, răceală şi detaşare i-au trimis la colţ?', a afirmat Höhler.

Schimbarea bruscă de direcţie în politica energetică pe care Merkel a impus-o practic peste noapte, sfârşitul serviciului militar obligatoriu, planurile de a reduce impozitele şi a abandona opiniile tradiţionale asupra familiei prin acordarea de mai multe drepturi pentru cuplurile homosexuale - toate acestea sunt exemple care au condus la insecuritate în partid. Autoarea cărţii ''Naşa'', Gertrud Höhler, o membră veche a CDU, a lucrat şi în calitate de consilieră a lui Helmut Kohl, ţine să sublinieze DW.

Cartea lui Höhler are o dedicaţie 'pentru toţi cei care îşi muşcă încă limba'. Cât de mulţi sunt aceştia în partid, nu este clar. CDU a avut mult timp reputaţia de a fi prea supus cancelarului său atunci când se află la guvernare iar partidul trebuie să-i mulţumească popularităţii lui Merkel dacă reuşeşte să rămână la putere şi după alegerile din 2013. Debarcarea cancelarului din interiorul partidului este, prin urmare, foarte puţin probabilă. Oricine vrea o carieră în CDU evită intersectarea cu Merkel. Doar veteranii partidului care nu mai caută noi poziţii îndrăznesc să vorbească. Unul dintre ei este Josef Schlarmann, 72 de ani, şeful comisiei partidului privind întreprinderile mici şi mijlocii. El a criticat recent faptul că partidul primeşte pur şi simplu ordine. Încercările de a merge împotriva cursului lui Merkel au eşuat până acum.

Cel mai recent caz a fost atunci când aşa-numitul cerc de la Berlin format din aproximativ 35 de politicieni CDU a anunţat un 'manifest conservator' pentru a critica faptul că CDU preia prea multe din politicile de centru-stânga privind probleme sociale. Politicienii au spus că ar fi fost încurajaţi să procedeze astfel de miile de scrisori primite de la membri de partid şi alţi cetăţeni. Dar lansarea manifestului, planificată pentru vineri, a fost anulată fără întârziere, anunţându-se o nouă dată în toamnă.

Cel mai probabil, Angela Merkel - care tocmai a fost numită din nou cea mai puternică femeie din lume - nu este prea îngrijorată cu privire la aceasta, conchide DW.