Mariano Rajoy cere BCE să apere datoria de stat a Spaniei şi exclude intervenţia financiară (revista presei)

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut Băncii Centrale Europene să cumpere din datoria de stat a Spaniei pentru a lansa un mesaj de linişte pe pieţe.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy. (MIGUEL RIOPA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
17.05.2012

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut Băncii Centrale Europene să cumpere din datoria de stat a Spaniei pentru a lansa un mesaj de linişte pe pieţe. Cotidienele spaniole scriu joi că, pe fondul creşterii primei de risc spaniole, care a ajuns la 500 de puncte, premierul Rajoy critică faptul că BCE este gata să intervină numai când un stat ajunge pe marginea prăpastiei.

Prima de risc spaniolă intră în zona de pericol de intervenţie, scrie cotidianul El Pais, după ce şi indicele bursier Ibex a scăzut la nivelul din 2003. Cotidianul spaniol citat arată că şeful executivului de la Madrid susţine că niciun lider european nu vorbeşte de intervenţie financiară pentru Spania, însă atrage totodată atenţia că s-a înrăutăţit situaţia ţării, după cinci luni cu noul guvern conservator.

Guvernul critică faptul că BCE ajută numai când un stat ajunge pe marginea prăpastiei, arată joi El Mundo, şi aminteşte că Spania s-a confruntat singură cu cea mai critică zi pentru finanţele ei, de la intrarea în zona euro. Publicaţia menţionată consideră că BCE a surprins guvernul de la Madrid când a asistat impasibilă la un haos nemaiîntâlnit pe pieţe.

Rajoy cere BCE să sprijine datoria de stat a Spaniei, anunţă cotidianul ABC. Pe fondul unor informaţii, potrivit cărora în Spania ar putea apărea măsuri de restricţii de a scoate bani din depozitele bancare, ministrul spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro a declarat că această variantă nu este posibilă. Pe de altă parte, mai scrie acelaşi cotidian spaniol, guvernul de la Madrid susţine că deocamdată nu se discută folosirea fondului de salvare europeană pentru sectorul bancar spaniol.

Rajoy nu va emite hispanobonuri pentru comunităţile autonome spaniole şi respinge posibilitatea intervenţiei financiare pentru Spania, anunţă la rândul său şi La Razon. Acesta arată că în cele din urmă, prima de risc care apreciază valoarea datoriei de stat a Spaniei a scăzut în aşteptarea unei posibile achiziţii din aceasta, din partea Băncii Centrale Europene.

Cotidianul catalan El Periodico scrie tot despre posibilitatea privitoare la prăbuşirea sistemului bancar şi arată că Ministerul Economiei avertizează că este imposibil să fie impuse restricţii pentru depozitele bancare. Spania se resemnează să suporte tutela europeană, mai scrie cotidianul catalan, în condiţiile în care prima de risc depăşeşte 500 de puncte, iar Rajoy a cerut deja BCE să cumpere din datoria de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor