Mame şi soţii ale ruşilor trimişi pe front in Ucraina: Putin ne-a trădat. Promisiunile sunt doar vorbe goale

Vladimir Putin (Captură ecran)
D.B.
04.12.2023

Un grup de campanie influent cere încetarea mobilizării pe termen nelimitat a trupelor ruse care luptă pe frontul din Ucraina şi plănuieşte o demonstraţie majoră la Moscova, potrivit unei ştiri a publicaţiei The Telegraph.

Mamele şi soţiile bărbaţilor mobilizaţi în Rusia l-au numit pe Vladimir Putin mincinos şi au lansat o campanie pentru a-şi recupera fiii şi soţii de pe linia frontului din Ucraina.

Un grup care se numeşte "Calea spre casă" a obţinut sprijin în 29 de oraşe din Rusia de când a fost înfiinţat în urmă cu trei luni şi a publicat acum un manifest, acuzând Kremlinul de trădare.

"Promisiunile s-au dovedit a fi doar vorbe goale. Am fost trădaţi de propriul nostru popor", a declarat acesta pe platforma de mesagerie socială Telegram.

Femeile au spus că atunci când şi-au salutat bărbaţii în timpul unei runde de mobilizare în septembrie 2022, li s-a promis că vor fi acasă în câteva luni.

În schimb, majoritatea soldaţilor ruşi nu au primit nicio pauză, iar atunci când se plâng, sunt aruncaţi în gropi de pedeapsă.

"Preşedintele a declarat anul 2024 drept Anul Familiei. Acest lucru este ironic, având în vedere că soţiile urlă fără soţii lor, copiii cresc fără taţi, iar mulţi sunt deja orfani", au declarat cei de la "Calea spre casă".

Demonstraţiile anti-război sunt interzise în Rusia, iar grupul are grijă să se ferească să critice motivele pentru care Putin a invadat Ucraina.

Pe canalul său de pe Telegram, grupul a publicat fotografii cu autocolante de maşini care le susţin campania şi a afirmat că a strâns deja mii de semnături.

"Ne vom retrage doar după ce oamenii noştri vor fi în siguranţă acasă. Aici şi acum, creăm bazele solidarităţii publice împotriva mobilizării pe termen nelimitat", a declarat grupul.

Femeile deţin un statut important în mişcările anti-război din Rusia. În anii 1980, soţiile şi mamele bărbaţilor trimişi să lupte în războiul Uniunii Sovietice din Afganistan au fost creditate ca fiind cele care au influenţat opinia publică şi au convins Kremlinul să se retragă după un deceniu de lupte.

Kremlinul a înăbuşit alte proteste ale femeilor de când a invadat Ucraina anul trecut, iar analiştii au spus că este, de asemenea, hotărât să împiedice ca grupul Calea spre casă să prindă avânt înaintea alegerilor prezidenţiale din martie, pe care Putin vrea să le folosească pentru a se prezenta ca un mare lider rus al războiului.

Principalii propagandişti ai Kremlinului au acuzat deja grupul, de legături cu serviciile secrete occidentale, iar guvernele locale şi regionale au interzis, de asemenea, întâlnirile organizate de acesta.

"Am fost atât de răniţi şi amărâţi"

Majoritatea susţinătorilor grupului Calea spre casă au rămas anonimi, dar Maria Andreeva a vorbit deschis.

Într-un interviu acordat canalului de ştiri rusesc de opoziţie Current Time, ea a declarat că nu şi-a mai văzut soţul sau fratele de când au fost mobilizaţi anul trecut.

"Am fost atât de răniţi şi de amărâţi, încât am crezut că Vladimir Vladimirovici [Putin] va vorbi la aniversarea mobilizării şi va spune: 'Mulţumesc soţilor voştri, consider că serviciul lor este suficient'", a afirmat ea.

Andreeva a organizat pentru scurt timp un protest în centrul Moscovei pe 7 noiembrie, împreună cu alte câteva femei, înainte ca poliţia să îl desfiinţeze.

Calea spre casă a declarat că plănuieşte proteste flash în oraşe din Rusia şi o demonstraţie la Moscova pe 16 decembrie.

Războiul din Ucraina s-a împotmolit de-a lungul unei linii de front de 600 de mile, iar recrutarea a devenit o problemă majoră. Rusia pierde în prezent aproximativ 1.000 de soldaţi pe zi şi a suferit aproximativ 300.000 şi-au pierdut viaţa de la invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Vineri seară, Putin a promulgat un proiect de lege adoptat de parlamentul rus pentru a extinde armata rusă cu 170.000 de soldaţi, până la 1,3 milioane. Acest lucru vine după extinderea armatei în august cu 140.000 de soldaţi şi creşterea masivă a cheltuielilor militare la aproximativ o treime din totalul cheltuielilor guvernamentale.

Ministerul rus al Apărării a declarat că extinderea armatei nu va declanşa o altă mobilizare şi că a fost determinată de "ameninţările crescute" şi de "expansiunea continuă a NATO".

Rusia forţează deja infractorii şi muncitorii migranţi din Asia Centrală să lupte în război.

Vineri, poliţia a efectuat un raid într-un depozit deţinut de gigantul de retail Wildberries în apropierea oraşului Tula, la sud de Moscova, şi ar fi adunat 10 migranţi pentru a-i trimite pe front.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor