Magia sărbătorilor vine de la oameni. Iniţiativă emoţionantă a românilor din Diaspora

Craciun in parcarile Europei
Craciun in parcarile Europei (Voluntari in Europa)

Şoferii de tir români pe care Crăciunul i-a prins la muncă, pe drumurile Europei, au avut parte de sărbători cu totul speciale graţie compatrioţilor lor stabiliţi în străinătate, relatează Ziare.com

Potrivit sursei citate, campania a fost iniţiată de Adriana Mureşan, şofer de tir, care munceşte şi trăieşte în Spania. Mureşan este fondatoare a grupului de Facebook (practic o comunitate) Voluntari în Europa.

Cum s-a desfăşurat campania? Mai întâi, au apărut anunţuri pe Facebook prin care românii din diaspora îi anunţau încă de săptămâna trecută pe şoferii de tir că sunt aşteptaţi în casele lor pentru a nu-şi petrece Crăciunul singuri, prin parcări. Iar anunţurile n-au rămas doar vorbe postate pe internet, ci s-au transformat în fapte. Astfel, unii şoferi au ajuns în casele românilor din afara ţării, iar cei care au rămas în parcări au primit sarmale şi cozonaci şi au fost colindaţi.

sarmale
sarmale (Voluntari in Europa)

Cozonaci
Cozonaci (Voluntari in Europa)

În urma acestei campanii, în seara de Ajun Facebook-ul s-a umplut de anunţuri de la români care căutau români rămaşi de Crăciun în vreo parcare, pentru a-i invita la ei acasă.

"Cine e în zona Koln-Bonn vă aşteptăm cu drag la masa noastră mâine în sfânta zi de Crăciun. Venim să vă luăm de unde sunteţi parcaţi. Sărbători fericite tuturor românilor de pretutindeni??? Trimiteţi mesaj în privat?", a scris cineva, pe grupul Voluntari în Europa

"Bună seara. Dacă sunt colegi (şoferi) în zona Girona, care sunt departe de familie, vă pot invita mâine la mine. Transport inclus. Nu are rost să fim singuri într-o cabină. Credeţi-mă, ştiu ce înseamnă", a notat o altă persoană.

"În parcare la Firmian, Bolzano (Italia), găsesc şi eu un român cu tirul? Un pic de ajutor vreau să-i ofer. Să nu se simtă singur acum de Crăciun. În rest, pentru restul românilor Sărbători fericite, multă sănătate, drumuri bune. Crăciun fericit să aveţi vouă şi familiilor", a transmis un bărbat, care a revenit apoi cu o fotografie alături de cei cărora le-a oferit puţină bucurie.

"Am colindat azi pe cei care colindă în fiecare zi şoselele Europei. Români, italieni, lituanieni, bulgari, nemţi, marocani, toţi ne-au transmis un curcubeu de sentimente de fericire şi ne-au umplut de fericire. Toţi trăim magia sărbătorilor departe de casă.

Am primit cadouri de la şoferii pe care i-am colindat, bomboane, covrigi, biscuiţi??, dar cel mai mare cadou a fost strălucirea ochilor lor, fericirea de pe feţele lor, şi toţi ne-au mulţumit şi ne-au arătat poze cu copiii lor.
Toţi locuim in#EuroOmenia
#ImpreunaSuntemMaiBuni
Sărbători fericite!", a scris, la rândul ei, Adriana Mureşan pe Facebook.

Articolul integral poate fi citit aici.

Reamintim că grupul Voluntari în Europa a fost creat înainte de alegerile europarlamentare cu scopul de a-i ajuta pe şoferii de camioane să ajungă la urne. Ulterior, grupul s-a mărit şi a continuat să sprijine tot mai mulţi români stabiliţi în străinătate.