MAE cere un spor de 15% pentru angajaţii din Centrală, experţii au constatat condiţii de muncă grele

Epoch Times România
31.08.2011

Ministerul de Externe consideră că angajaţii săi din Centrala de la Bucureşti sunt îndreptăţiţi să primească un spor salarial de 15%, din cauza spaţiilor de lucru în care îşi desfăşoară activitatea.

Presa a scris că MAE a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern prin care solicită pentru angajaţii săi un spor de 15% din salariul de bază, demers justificat pentru "condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase", sporul urmând a fi acordat exclusiv angajaţilor care lucrează în sediile ministerului din Bucureşti. Potrivit proiectului, locurile de muncă în care personalul MAE îşi desfăşoară activitatea "în condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase" sunt situate în zone rezidenţiale, din centrul Capitalei - Aleea Modrogan, Aleea Alexandru, Bulevardul Primăverii, Bulevardul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, străzile Muzeul Zambaccian, Emil Pangrati, Polonă sau Alexandru Şerbănescu.

Solicitat de NewIn să facă precizări suplimentare în legătură cu acest subiect, Ministerul de Externe arată că sporul respectiv "nu reprezintă un drept salarial nou. Acest spor se acordă în Centrala MAE din anul 2004, pe baza expertizelor tehnice efectuate în spaţiile de lucru (birourile MAE)", precizează MAE.

"Proiectul de Hotărâre de Guvern la care faceţi referire a fost iniţiat întrucât actuala lege-cadru de salarizare a personalului bugetar prevede ca aceste criterii şi condiţii privind acordarea sporului în cauză să fie aprobate prin HG. Această normă este aplicabilă tuturor instituţiilor care acordă acest spor. Până în prezent, aceste criterii şi condiţii au fost aprobate prin Ordin al Ministrului", se arată în răspunsul MAE la solicitarea NewsIn.

NewsIn a întrebat şi "care sunt categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase", dar răspunsul MAE s-a limitat la frazele redate mai sus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor