Liiceanu: PSD cunoaşte periodic anemia, dar se înzdrăveneşte bând sângele prostiei noastre

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"PSD cunoaşte periodic anemia. Dar se înzdrăveneşte de fiecare dată bând sângele prostiei noastre. El îmbină în mod magistral trei strategii", susţine filozoful Gabriel Liiceanu, într-un interviu acordat jurnalistei Ramona Ursu şi publicat în Newsweek.

Cât despre cele trei strategii ale PSD, potrivit lui Liiceanu acestea sunt următoarele:

"Prima vizează ţinerea electoratului său în captivitate prin – dacă pot să mă exprim aşa – cultivarea sistematică a ignoranţei.

A menţine întunericul în mintea oamenilor este o tehnică cinică de guvernare. Minciuna pe picior mare, înşelăciunea, populismul, promisiunea deşartă nu se mariază bine cu minţile luminate. Nu o să vă spun asta tocmai dumneavoastră, care aţi scris o carte despre politică şi întuneric.

Noaptea, aţi spus, e propice hoţilor. Or, la PSD, totul se petrece în tenebre, în culise, pe ascuns, totul e minciună. Am crezut ani de zile că starea deplorabilă a învăţământului românesc era o chestiune de neprofesionalism, şi nu de „voinţă politică“.

De altfel, mi-am zis, când e vorba de instituţii şi politici publice, nepriceperea e oricum vinovată. Dar acum sunt tot mai convins că a ţine populaţia în întunericul şi precaritatea minţii este un act politic deliberat.

În întuneric şi în sărăcie. Şi chiar dacă îndobitocirea nu s-a făcut deliberat, s-a făcut printr-un instinct politic abject.

Căci doar pe fondul sărăciei – şi aceasta e a doua strategie pe care o stăpâneşte magistral PSD – se poate trece la mituirea electoratului.

Au creat în mintea oamenilor celor mai sărmani ai ţării reflexul lui „se dă“. Să ţii câteva milioane de oameni în condiţia în care se lasă cumpăraţi de o pungă cu mălai sau făină şi de o sticlă cu ulei este, politic vorbind, abject.

Nu mai vorbim de mituirea primarilor prin indemnizaţii speciale votate în Parlament sau de pacturile făcute cu Biserica pentru transformarea preoţilor în agenţi electorali.

În sfârşit, a treia strategie ţine de disciplina de partid, moştenită, prin FSN, de la vechiul partid comunist. Centrele de putere (baronii locali în locul vechilor secretari de partid), tehnicile de conducere, stilul autoritarist, garantarea capitalului de privilegii etc. – toate au coagulat, într-un nou ceas istoric, sub autoritatea structurilor de putere ale FSN.

De aceea, Ion Iliescu rămâne întemeietorul şi inspiratorul acestui partid neo-comunist, indiferent de cine se află în fruntea lui. Forţa lui de regrupare este remarcabilă.

Este ajutată, de altfel, şi de aşa-zisele partide de opoziţie, care, când nu se unesc pe faţă cu PSD, cum a făcut PNL în 2012, fac toate gafele politice care îi permit acestui partid nociv să revină la putere.

Nu vom putea scăpa de această calamitate tentaculară, care-l ţine captiv pe cetăţean, decât atunci când vom avea la guvernare un partid de centru bine articulat, decis să lucreze spre binele ţării şi reprezentat de profesionişti autentici. PSD va reuşi mereu în rău, câtă vreme „ceilalţi“ nu vor reuşi în bine", a declarat Liiceanu, în interviul ce poate fi accesat integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne