Liderul Houthi din Yemen ameninţă că gruparea va continua escaladarea dacă atacurile din Gaza nu încetează

Petrolierul Marlin Luanda atacat de rebelii Houthi
Petrolierul Marlin Luanda atacat de rebelii Houthi (Youtube Screenshot)

Liderul grupării Houthi din Yemen, aliată cu Iranul, a declarat marţi că gruparea va continua escaladarea dacă atacul israelian asupra Gaza nu se va opri, informează Reuters.

Rebelii Houthi, care controlează capitala şi cele mai populate zone din Yemen, au atacat transportul maritim internaţional în Marea Roşie începând din noiembrie, ei susţinând că aceasta este solidaritate cu palestinienii, atrăgând lovituri de retorsiune americane şi britanice începând de luna trecută.

Atacurile perturbă comerţul maritim într-unul dintre cele mai aglomerate coridoare din lume, în timp ce firmele de transport de marfă folosesc ruta din jurul Capului Bunei Speranţe pentru a evita Canalul Suez.

Într-un discurs televizat, Abdul Malik al-Houthi a declarat că grupul va "căuta să escaladeze din ce în ce mai mult dacă agresiunea barbară şi brutală împotriva Gaza nu se va opri, odată cu asediul poporului palestinian căruia îi refuză ajutorul şi medicamentele".

Marţi, grupul a tras rachete navale asupra a două nave în Marea Roşie, a declarat purtătorul său de cuvânt militar, provocând avarii la nava grecească Star Nasia şi la cea britanică Morning Tide.

Purtătorul de cuvânt Yahya Sarea a identificat nava Star Nasia, deţinută de greci şi sub pavilionul Insulelor Marshall, ca fiind americană. Nava transporta cărbune american către India, conform datelor de urmărire a navelor maritime.