Liberalii sar în ajutorul oilor: Cîţu şi Oros au depus un proiect în Senat privind transportul animalelor vii în condiţii umane

Florin Citu
Florin Citu (Epoch Times România)

Liderul senatorilor PNL, Florin Cîţu, şi colegul său liberal Nechita Adrian Oros au depus la începutul săptămânii, în Senat, un proiect de lege care va interzice transportul de animale vii în condiţii inumane din România către statele arabe. Proiectul este semnat de parlamentari din toate partidele, relatează Digi 24.

Printre altele, noul proiect prevede ca, în momentul în care sunt transportate în afara UE, animalele vii trebuie să fie însoţite de un medic veterinar şi tehnicieni veterinari.

Pe durata transportului - care va putea avea loc doar dacă temperaturile se află sub pragul de 30 de grade, atât la punctul de încărcare, în România, cât şi pe traseu - doctorul şi tehnicienii vor trebuie să verifice în mod constant starea în care se află animalele şi să ţină un jurnal de călătorie.

De asemenea, în cazul în care medicul veterinar - a cărui existenţă trebuie dovedită de exportatori la ieşirea din România - va încălca prevederile legale privind bunăstarea animalelor, acesta va fi supus unor sancţiuni şi i s-ar putea suspenda licenţa de practică.

Proiectul a fost depus de Cîţu şi Oros după ce investigatorii de la Animals International, un ONG dedicat protecţiei animalelor, au făcut publice imagini dure filmate în timpul transportării a câteva zeci de mii de oi din România în Golful Persic.

Oile au fost urcate în luna iulie, în portul Midia, într-un vapor deţinut de o companie arabă şi, potrivit rapoartelor media, transportul a durat 23 de zile, cu opriri în cinci ţări arabe. Animals International a dezvăluit că animalele au călătorit în condiţii greu de imaginat: înghesuite, în căldură şi mizerie, iar multe au murit înainte de a ajunge la destinaţie.

În acest context, oficiali UE au cerut Guvernului condus de Viorica Dăncilă să suspende exportul de animale vii pe durata verii, în special în condiţiile în care în Golful Persic, în această perioadă, sunt înregistrate peste 40 de grade Celsius.