Lewis Hamilton, de 7 ori campion de Formula 1, dezvăluie că s-a luptat cu depresia

Lewis Hamilton la conferinţa de presă a piloţilor înainte de Marele Premiu F1 al Italiei, 29 august 2024 (Getty Images)
Elma Aksalic
01.10.2024

Într-un nou interviu, pilotul în vârstă de 39 de ani a declarat că s-a luptat cu depresia de la o vârstă fragedă, citând presiunile cursei, ale şcolii şi intimidarea. Drumul spre succes al campionului de Formula 1 Lewis Hamilton nu a venit fără provocări şi, în ciuda realizărilor sale, pilotul a continuat să se confrunte cu propriile sale probleme.

Într-un interviu cu „The Sunday Times”, publicat pe 28 septembrie, pilotul în vârstă de 39 de ani a dezvăluit că s-a luptat în particular cu depresia în cea mai mare parte a vieţii sale. Pilotul britanic s-a confruntat cu depresia de la începutul adolescenţei sale şi până la vârsta adultă.

„De la o vârstă foarte fragedă, când aveam vreo 13 ani. Cred că a fost presiunea curselor şi lupta de la şcoală. Bullying-ul. Nu aveam cu cine să vorbesc”, a spus el. „Când aveam 20 de ani, am avut câteva faze foarte dificile”.

Hamilton este primul şi singurul om de culoare care a concurat în Formula 1 şi este considerat unul dintre cei mai de succes piloţi din istorie, cu peste 100 de victorii în Grand Prix şi şapte campionate.

Crescut în Stevenage, Anglia, Hamilton a declarat că nu a fost „preocupat de bani”, ceea ce i-a oferit o perspectivă unică.

"Sunt recunoscător că am avut această experienţă. Îmi amintesc că nu aveam niciun ban. Îmi amintesc de lupta părinţilor mei. Simt că acesta este un avantaj”, a spus el.

De-a lungul încercărilor, necazurilor şi experienţei sale de viaţă, Hamilton simte acum că are o mai bună înţelegere a emoţiilor sale.

„La început mă chinuiam să-mi calmez mintea. Dar o modalitate foarte bună este aceea de a intra în contact cu mine însumi, cu sentimentele mele, pentru a înţelege ce vreau să fac.”

Hamilton a avut un an plin de schimbări după ce a luat decizia în februarie de a pleca de la echipa Mercedes-AMG PETRONAS F1 după 11 ani şi a se alătura echipei Ferrari la sfârşitul sezonului curent.

De când era copil îl urmărea pe Michael [Schumacher] şi se gândea „Cum ar fi să stai în cabina roşie?””

El a semnat un contract multianual şi va încheia sezonul 2024 în decembrie cu Marele Premiu Abu Dhabi, înainte de prima sa cursă cu Ferrari la Melbourne, Australia, anul viitor.

"Am avut 11 ani extraordinari cu această echipă şi sunt foarte mândru de ceea ce am realizat împreună. Mercedes a făcut parte din viaţa mea de când aveam 13 ani”, a spus el într-o declaraţie a echipei la acea vreme.

„Este un loc în care am crescut, aşa că decizia de a pleca a fost una dintre cele mai grele decizii pe care a trebuit să le iau vreodată. Dar este momentul potrivit să fac acest pas şi sunt încântat să accept o nouă provocare.”

Pasiunea lui Hamilton pentru curse a început la vârsta de 8 ani, când tatăl său i-a cumpărat un kart de Crăciun. La vârsta de 13 ani, i s-a oferit un loc în echipa piloţilor McLaren şi a intrat în Formula 1 aproape un deceniu mai târziu.

Avându-l pe tatăl său în calitate de manager, el a afirmat că trebuia să se „conformeze” lumii F1 şi se teamea că din cauza unui „pas greşit” îşi va pierde şansa.

„Eşti drăguţ şi prietenos în afara maşinii... dar în maşină tatăl meu spunea că trebuie să fii nemilos, agresiv, tăios. În maşină nu există prieteni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor