Legea securităţii cibernetice: Necomunicarea incidentelor de securitate ar putea fi penalizată cu până la 200.000 de lei

(Getty Images)

Guvernul vrea să introducă amenzi pentru necomunicarea incidentelor de securitate şi chiar să majoreze limitele maxime ale amenzilor legale care pot fi aplicate în astfel de cazuri, potrivit controversatului proiect de lege privind securitatea şi apărarea cibernetică, aflat joi pe agenda Palatului Victoria, relatează HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, se introduc amenzi pentru necomunicarea incidentelor de securitate, iar limitele maxime ale amenzilor vor fi majorate în astfel de cazuri.

De asemenea, atacurile cibernetice şi campaniile de propagandă sau dezinformare care afectează ordinea constituţională vor fi considerate ameninţări la securitatea naţională.

În plus, instituirea stării de asediu sau de urgenţă se va face şi pentru raţiuni de securitate şi apărare cibernetică.

Spre deosebire de versiunea anterioară, noul proiect vine cu o serie de noutăţi, printre care introducerea de amenzi şi chiar majorarea limitelor maxime ale amenzilor legale pentru necomunicarea incidentelor de securitate, prin derogare de la Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

Neîndeplinirea acestor obligaţii de comunicare a informaţiilor privind incidentele de securitate vor fi considerate contravenţii şi prin derogare de la dispoziţiile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, se vor sancţiona astfel:

  • a) cu amendă de la 5.000 lei la 50.000 lei, iar în cazul săvârşirii unei noi contravenţii în termen de 6 luni, de la data săvârşirii primei contravenţii, limita maximă a amenzii este de 200.000 lei;
  • b) pentru operatorii economici cu o cifră de afaceri netă de peste 1.000.000 lei, cu amendă în cuantum de până la 5% din cifra de afaceri netă, iar, în cazul săvârşirii unei noi contravenţii, în termen de 6 luni, de la data săvârşirii primei contravenţii, limita maximă a amenzii este de 10% din cifra de afaceri netă.

Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI) a avertizat că acest proiect ar transforma furnizorii de servicii de securitate cibernetică în delatori profesionişti şi ar permite acces sporit şi discreţionar către SRI ori MApN la problemele de securitate şi la datele persoanelor private.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne