La un târgul comercial din China, exportatorii se plâng că mărfurile lor sunt "ieftine ca varza"

Imagini de la Târgul Canton din China, aprilie 2024
Imagini de la Târgul Canton din China, aprilie 2024 (Screenshot)

La Târgul Canton din China, organizat de două ori pe an, atmosfera pare să fie destul de sumbră în contextul în care fabricanţii veniţi să îşi expună produsele sunt frustraţi de preţurile extrem de mici pe care sunt nevoiţi să le presteze, potrivit unei ştiri Reuters.

Un exemplu în acest sens este fabrica de televizoare a lui Wu Huazhan, care obişnuia să impună comenzi minime pentru a gestiona eficient producţia. Acum vremurile sunt atât de sumbre, încât acceptă orice comandă.

Potrivit lui Wu, care este coproprietar al fabricii din Guangdong şi unul dintre numeroşii exportatori care se tem de perspectivele de afaceri la cel mai mare târg comercial din China, în oraşul Guangzhou din sudul ţării, marja de profit a Foshan Top Winning Import & Export a scăzut la 0,5%, faţă de de la 2% în urmă cu 3-4 ani.

"Vindem aparate electrice la fel de ieftine ca varza. Dacă va continua aşa încă un an sau doi, va trebui să facem schimbări în ceea ce priveşte cariera", a adăugat el.

O contracţie bruscă a exporturilor chinezeşti pentru luna martie în dolari, în ciuda creşterii cantităţilor, şi datele care arată că preţurile de producţie au prelungit un declin ce durează de un an şi jumătate au temperat speranţele Chinei de a ajunge la o creştere susţinută post-pandemică.

Exportatorii chinezi trebuie să se confrunte cu tensiunile economice şi politice în creştere dintre Beijing şi Washington, precum şi cu încetinirea volumului comerţului mondial din cauza războiului din Ucraina şi a agravării crizei din Orientul Mijlociu. Sectorul de producţie este, de asemenea, afectat de un exces de capacitate.

Ca un semn încurajator, numărul cumpărătorilor străini care participă la târg luni şi marţi a crescut cu aproximativ o cincime faţă de primele două zile ale ultimei ediţii din octombrie, potrivit organizatorilor.

Dar unii participanţi au spus că ritmul afacerilor a fost mai lent.

"În prima zi, anul trecut, am primit peste 12 solicitări, dar astăzi am primit doar trei cărţi de vizită", a declarat Lois Zhang, director de vânzări la Enping City Shuangyi Electronics Industrial, care produce difuzoare şi microfoane.

Un manager de la un producător de încălzitoare de exterior cu sediul în provincia Jiangsu a declarat că nu are prea multe speranţe pentru pieţele din Europa şi America de Nord, unde se află majoritatea clienţilor săi.

"Anul acesta, comenzile unuia dintre clienţii noştri mari au fost cu 25% mai mici decât anul trecut, iar alţi clienţi nu s-au decis încă dacă vor să continue să plaseze comenzi", a declarat Fan, care a cerut să i se folosească doar numele de familie pentru a putea vorbi deschis despre perspectivele de afaceri.

Potrivit lui Fan, clienţii săi încă îşi reduc stocurile, dar el speră că aceştia îşi vor creşte comenzile în cursul acestui an.

Potenţialul unor noi tensiuni comerciale cu Statele Unite şi Europa este, de asemenea, o preocupare cheie. Fostul preşedinte american Donald Trump a ameninţat cu tarife de 60% pentru importurile chinezeşti dacă îl va învinge pe actualul preşedinte Joe Biden în viitoarele alegeri.

"Fie că este vorba de Biden sau Trump, există un sentiment real de instabilitate", a declarat Pan Feng, director de vânzări la producătorul de uscătoare de rufe Jiangmen Jinhuan Electrical.

În special, oficialii americani şi europeni au intensificat nemulţumirile potrivit cărora impulsul strategic al Chinei de a-şi consolida şi moderniza complexul de producţie depăşeşte supracapacitatea industrială şi determină scăderea preţurilor la niveluri cu care alte economii nu pot concura.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe