L-au ajuns dosarele din urmă pe Tăriceanu. Şeful ALDE: Procurorii iohannişti vor să-mi murdărească cei 30 de ani de carieră

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, face scandal pe Facebook după ce a fost trimis în judecată într-un dosar de luare de mită (800.000 de euro) şi în altul de abuz în serviciu şi complicitate la comiterea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale.

"Mi-am propus iniţial să nu mai fac comentarii cu privire la dosarele pe care mi le tot inventează procurorii puterii. Unul l-am câştigat, iar celelalte două ajung zilele acestea în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aş fi tăcut şi mi-aş fi înghiţit frustrarea justificată faţă de aceste dosare mincinoase bazate pe declaraţii smulse sub presiune şi promisiuni sau pe neînţelegerea rolului unui Preşedinte de Senat sau Prim-ministru. Mi-aş fi dus crucea cu discreţie şi stoicism ştiind că cei care mă cunosc sunt convinşi că nu am făcut nimic din lucrurile de care sunt acuzat pe nedrept, în vreme ce aceia care cred că procurorii au întotdeauna dreptate m-au condamnat deja. Dar e greu să taci atunci când vezi cum reînvie, dacă o fi murit vreodată cu adevărat, telejustiţia. Este un lucru cunoscut acela că atunci când procurorii nu au dovezi împotriva cuiva atacă sifonând în presă documente care nu reflectă deloc situaţia reală din dosar", a declarat Tăriceanu.

Potrivit liderului ALDE, cu cât procurorii "scurg selectiv" mai multe documente din dosar, cu atât dosarul "este mai subţire".

"Scopul este simplu de intuit: discreditarea celui acuzat, condamnarea lui/ei de către o opinie publică manipulată cu documente parţiale şi, în ultimă instanţă, influenţarea magistraţilor care judecă. Este omenesc să te aştepţi ca şi judecătorii să fie influenţaţi de show-ul mediatic pe care procurorii îl pun în scenă şi să-şi zică în barbă: o ţară întreagă l-a văzut pe acuzat/ă la televizor, oare nu o să fiu eu blamat de opinia publică dacă îl/o achit aşa cum ar merita? Miza acestor procese împotriva mea nu este condamnarea în instanţă, pentru că şi pentru nişte procurori iohannişti este destul de clar că dosarele sunt subţiri şi nici un judecător corect nu le va da vreodată dreptate! Miza acestor procese este murdărirea a 30 de ani de carieră politică. Este încercarea de ştergere cu buretele a tuturor realizărilor pe care le-am avut ca Prim-ministru. Miza este de a pune cu botul pe labe orice opozant al dlui Iohannis şi de a oferi poporului sânge în loc de pâine!", a precizat Tăriceanu.

Fostul şef al Senatului susţine că este complet nevinovat şi că procurorii DNA nu au de fapt nicio dovadă împotriva sa.

"Procurorii DNA ştiu că nu au nici o dovadă împotriva mea, pentru că ştiu că nu am făcut nimic ilegal - nici în calitatea de Prim-ministru şi nici în cea de Preşedinte al Senatului - dar au o sarcină politică trasată de la cel mai înalt nivel al statului român! Şi pentru că ştiu că nici un judecător corect nu mă va condamna pe dosarele lor mincinoase, încearcă să mă condamne în opinia publică! Măcar aşa să-şi îndeplinească sarcina trasată de stăpânul lor!", a conchis Tăriceanu.

Dosarul şpăgii de 800.000 de euro

Procurorii DNA îl acuză pe Tăriceanu că ar fi pretins (în cursul anului 2007) şi ar fi primit (în cursul anului 2008), în mod indirect, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă. În schimb, fostul premier şi-a exercitat atribuţiile de la acea vreme astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 şi 1451/2008.

"Fapta de pretindere a prim-ministrului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu s-ar fi realizat, în perioada aprilie - mai 2007, în mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis în judecată în anul 2019 pentru complicitate la luare de mită), care ar fi solicitat în numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor adiţionale/plăţilor la un contract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei. Fapta de primire de către prim-ministrul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în cursul anului 2008, în mod indirect, s-ar fi realizat prin două acţiuni de primire (la 07.11.2008 a sumei de 500.000 USD şi la 25.11.2008 a sumei de 300.000 USD)", se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

De asemenea, potrivit procurorilor DNA, suma totală de 800.000 USD, reprezentând comisionul plătit de reprezentanţii firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul fostului premier, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, suma fiind transferată unei firme de consultanţă.

"În vederea confiscării obiectului infracţiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparţinând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurenţa sumei de 800.000 USD, echivalent în lei - 3.204.640 lei", se mai arată în rechizitoriu.

Dosarul de abuz în serviciu

În decembrie 2020, fostul preşedinte al Senatului a fost trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu şi complicitate la uzurparea de calităţi oficiale.

Dosarul în cauză are legătură cu faptul că, pe vremea când ocupa cea de-a doua funcţie în stat, Tăriceanu ar fi refuzat timp de ani de zile să respecte o decizie definitivă a judecătorilor privind pierderea calităţii de senator a pesedistului Cristian Marciu, care a fost declarat incompatibil de judecătorii Curţii Supreme. Astfel, Tăriceanu i-a permis lui Cristian Marciu să îşi păstreze funcţia, deşi legea prevede clar că el trebuia să îşi piardă mandatul.

Parchetul General a deschis astfel dosar pe numele lui Tăriceanu şi l-a trimis în judecată alături de Cristian Marciu, vizat şi el pentru săvârşirea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne