Kurzii susţinuţi de SUA afirmă că este "datoria morală" a Casei Albe să oprească ofensiva lui Erdogan

Soldat american
Soldat american (Captură ecran)

Timp de o săptămână, Turcia a efectuat atacuri aeriene majore împotriva poziţiilor miliţiilor kurde din Siria şi Irak, în timp ce acuză PKK, grupare scoasă în afara legii, şi grupările kurde asociate, de atentatul terorist din 13 noiembrie de la Istanbul.

Preşedintele Erdogan a avertizat că o operaţiune terestră este iminentă şi va începe "la momentul cel mai convenabil pentru noi", în timp ce avioanele de război turceşti au lovit aproximativ 500 de ţinte, ducând la moartea a peste 250 de persoane.

"Escaladarea din Siria şi de-a lungul graniţei turco-siriene din ultimele zile este periculoasă şi reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei civililor şi a personalului american din Siria", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Şi totuşi, Casa Albă a afirmat, de asemenea, că Turcia - aliat NATO - are "dreptul de a se apăra". Dar kurzii din PKK şi YPG sirian au respins acuzaţia că ar avea vreo legătură cu atentatul mortal de la Istanbul, afirmând în schimb că ISIS a fost în spatele acestuia.

Comandantul Forţelor Democrate Siriene (FDS) susţinute de SUA, generalul Mazloum Kobane Abdi, a declarat că Ankara se foloseşte de acest lucru ca pretext pentru a lansa o ofensivă împotriva kurzilor de-a lungul graniţei siriene, avertizând în continuare că Turcia duce o politică de purificare etnică.

Generalul sirian a explicat recent pentru Axios că "avioanele de război turceşti au lovit o bază militară pe care armata americană o împarte cu aceşti luptători kurzi în afara oraşului Qamishli, la aproximativ 50 de kilometri de graniţa cu Turcia".

De aceea, generalul Abdi afirmă că Statele Unite au "datoria morală" de a interveni pe lângă Erdogan şi în apărarea aliaţilor kurzi. El a îndemnat Washingtonul şi susţinătorii săi de la Pentagon să facă mai mult pentru a stopa potenţiala invazie terestră şi ofensiva aeriană turcă.

Mazloum susţine că strategia Turciei a fost de a anunţa o operaţiune, de a efectua unele pregătiri, apoi de a testa reacţiile SUA şi ale Rusiei.

"Cred că, odată ce [Turcia] va vedea că nu există o opoziţie puternică din partea principalilor actori, va merge mai departe. Credem că reacţiile nu sunt încă suficiente pentru a-i opri pe turci să lanseze această operaţiune", a declarat Mazloum.

Este de aşteptat ca o nouă operaţiune turcă să fie cea mai mare din 2019, când trupele turceşti au confiscat şi ocupat o parte semnificativă de teritoriu sirian.

"De câteva zile ne îndreptăm spre terorişti cu avioanele, tunurile şi armele noastre. Cu voia lui Allah, îi vom eradica pe toţi cât mai curând posibil, împreună cu tancurile noastre, cu soldaţii noştri", a menţionat Erdogan într-un discurs de marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe