Kremlinul îşi apără pionul: Rusia se va asigura că drepturile lui Igor Dodon vor fi respectate

Vladimir Putin şi Igor Dodon, scurtă întâlnire la Moscova
Vladimir Putin şi Igor Dodon, scurtă întâlnire la Moscova (facebook.com/Dodon Igor)

Rusia se va asigura că vor fi respectate drepturile fostului preşedinte pro-rus al Republicii Moldova Igor Dodon, care a fost arestat marţi în ţara sa, sub acuzaţia de trădare şi corupţie, a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe rus Andrei Rudenko, potrivit Le Figaro.

"Noi considerăm că aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova", a declarat diplomatul de rang înalt, citat de agenţiile de presă ruse. "Cu toate acestea, nu am dori ca autorităţile de la putere să înceapă să regleze conturile cu foştii rivali politici profitând de situaţia actuală", a adăugat el.

"De aceea, ne vom asigura cu atenţie că drepturile lui Igor Dodon în cadrul procedurilor judiciare sunt respectate şi corespund standardelor internaţionale", a subliniat el.

Marţi, fostul preşedinte Dodon, politician considerat omul Moscovei în R. Moldova a fost reţinut sub acuzaţiile de trădare şi corupţie în timp ce mai multe percheziţii au fost efectuate în birourile şi la domiciliul acestuia.

Anchetatorii îl suspectează pe Igor Dodon că a luat bani în 2019 de "sulfurosul" oligarh Vlad Plahotniuc, care între timp a fugit din ţară şi face obiectul unor sancţiuni din partea SUA. Igor Dodon a fost preşedinte al Republicii Moldova din 2016 până în 2020 şi a fost susţinut deschis de Moscova. După o serie de scandaluri împotriva lui Igor Dodon, pe fondul corupţiei şi al sărăciei endemice, Maia Sandu, pro-europeană, a câştigat alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2020 şi 2021, stabilindu-şi ferm puterea, scriu francezii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe