Joe Biden susţine că SUA nu va acepta niciodată anexarea Crimeei

Permanent Representative of the North Atlantic Treaty Organization (NATO), Victoria Nuland,  (Photo credit should read MASSOUD HOSSAINI/AFP/Getty Images)
Permanent Representative of the North Atlantic Treaty Organization (NATO), Victoria Nuland,  (Photo credit should read MASSOUD HOSSAINI/AFP/Getty Images) (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

Joe Biden a publicat vineri o declaraţie cu ocazia celei de-a şaptea aniversări a anexării Crimeei de către Rusia, în care a menţionat că SUA nu „va accepta niciodată” suveranitatea Rusiei asupra peninsulei.

"Statele Unite continuă să stea astăzi alături de Ucraina şi aliaţii şi partenerii săi, aşa cum au făcut-o încă de la începutul acestui conflict", a declarat Biden. „Statele Unite nu recunosc şi nu vor recunoaşte niciodată pretinsa anexare a peninsulei de către Rusia şi vom sprijini Ucraina împotriva actelor agresive ale Rusiei”.

Biden a adresat inclusiv părţile mai controversate ale incidentelor din timpul demonstraţiei-maraton - numită Euromaidan - care l-a dat jos de la putere pe Viktor Ianukovici, considerat marionetă a Moscovei.

„Vom continua, de asemenea, să onorăm curajul şi speranţa Revoluţiei Demnităţii, în care poporul ucrainean s-a confruntat cu lunetiştii şi cu forţele de ordine din Maidan şi au cerut un nou început pentru ţara lor", se adaugă în declaraţie.

Demonstraţiile din Kiev au început pe fondul acuzaţiilor de corupţie şi s-au radicalizat în momentul în care Viktor Ianukovici a renunţat la un tratat încheiat cu blocul UE, care deschidea o colaborare mai strânsă cu Europa. Situaţia a fost agravată şi de abuzurile comise de forţele de ordine la începutul protestelor, împreună cu atacurile asupra unor jurnalişti anti-corupţie - un exemplu fiind cazul Tetianei Cernovol, agresată fizic în mod repetat.

Toate acestea au condus la o criză politică, rezolvată prin fuga lui Ianukovici la Moscova, după încercări de a înăbuşi violent protestele.

Ulterior, Moscova a reacţionat dur, sprijinind mişcările separatiste din estul Ucrainei şi invadând Peninsula Crimeea. Sub presiunea armatei ruse şi a forţelor paramilitare din zonă a fost organizat un "referendum" care sonda populaţia cu privire la dorinţa de a se alipi Federaţiei Ruse. Rezultatul referendumului a fost folosit mai apoi de separatiştii ucraineni pentru a permanentiza invadarea Crimeei.

O înregistrare a unui apel telefonic între Victoria Nuland, soţia neoconservatorului Robert Kagan, care la vremea respectivă deţinea o poziţie de rang înalt în Departamentul de Stat - şi ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt, a fost difuzată şi publicată pe YouTube pe 4 februarie 2014. În apel, Nuland şi Pyatt au discutat despre cine ar trebui să înlocuiască guvernul fostului prim-ministru ucrainean Viktor Ianukovici, care a fost forţat să demisioneze pe 22 februarie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe