Japonia introduce un robot umanoid gigant pentru întreţinerea liniilor de tren

Japonia introduce un robot umanoid gigant pentru întreţinerea liniilor de tren (X)
Redacţia
05.07.2024

Seamănă cu un robot enorm şi răuvoitor din filmele SF ale anilor 1980, însă noul "angajat" umanoid al companiei West Japan Railway a fost proiectat pentru activităţi inofensive, precum vopsitul şi grădinăritul, relatează The Guardian.

Începând din această lună, maşina gigant cu braţe enorme, un cap disproporţionat de mic, asemănător cu al lui Wall-E, şi ochi de sticlă, poate circula pe şine şi va fi folosită pentru lucrări de întreţinere pe reţeaua companiei.

Operatorul stă într-un cockpit pe camion, "vede" prin ochii robotului prin intermediul camerelor şi acţionează de la distanţă membrele şi braţele puternice ale acestuia.

Cu o rază de acţiune verticală de 12 metri, robotul poate folosi diverse accesorii pentru braţe pentru a transporta obiecte grele de până la 40 kg, pentru a ţine o pensulă pentru vopsit sau pentru a folosi o drujbă.

Pentru moment, sarcina principală a robotului se va concentra pe tăierea crengilor copacilor de-a lungul şinelor şi vopsirea cadrelor metalice care susţin cablurile deasupra trenurilor, a declarat compania.

Tehnologia va ajuta la acoperirea deficitului de forţă de muncă în Japonia îmbătrânită, precum şi la reducerea accidentelor, cum ar fi căderea lucrătorilor de la înălţime sau şocurile electrice, a declarat compania.

"În viitor, sperăm să folosim maşini pentru toate tipurile de operaţiuni de întreţinere a infrastructurii noastre", iar acest lucru ar trebui să ofere un studiu de caz pentru modul de a face faţă deficitului de forţă de muncă, a declarat preşedintele companiei, Kazuaki Hasegawa, într-o conferinţă de presă recentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor