Istorici de renume, scrisoare către guvernul german: Salvaţi ucrainenii de la genocid. Nimeni nu poate spune că nu am ştiut

.
. (Captură ecran)

În Germania, un grup de istorici renumiţi a trimis o scrisoare deschisă adresată guvernului şi parlamentului german, în care se afirmă că războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina îndeplineşte caracteristicile esenţiale ale genocidului. Totodată, semnatarii documentului avertizează că Germania trebuie să îşi îndeplinească "responsabilitatea de a proteja" poporul ucrainean de genocid.

Publicaţia Zentrum Liberale Moderne (ZLM) atrage atentia opiniei publice asupra demersului grupului de istorici renumiţi, "experţi în drept internaţional şi personalităţi publice". Aceasta se întreabă care este sensul mantrei germane "Niciodată din nou" dacă Germania nu face "tot ce ne stă în putinţă" pentru a opri genocidul din Ucraina, "o ţară în care Wehrmachtul şi SS au comis crime oribile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial".

Redăm în continuare comunicatul de presă al celor de la ZLM, în care este prezentată şi scrisoarea respectivă:

"Ca răspuns la crimele Germaniei naziste, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat în 1948 Convenţia privind prevenirea şi pedepsirea genocidului. Convenţia obligă comunitatea internaţională să ia măsuri preventive pentru a evita pericolul de genocid şi pentru a proteja populaţiile civile ameninţate.

În prezent, sub ochii noştri are loc un război de exterminare împotriva poporului ucrainean, care poartă toate caracteristicile genocidului.
Semnatarii scrisorii fac apel la Bundestag şi la guvernul german să se ridice la înălţimea 'Responsabilităţii de a proteja'.

În plus, legislatorii şi guvernul ar trebui să se asigure că cei responsabili de războaie de agresiune şi genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii sunt traşi la răspundere.

Care este sensul mantrei germane 'Niciodată din nou' dacă nu facem tot ce ne stă în putinţă pentru a opri genocidul din Ucraina - o ţară în care Wehrmachtul şi SS au comis crime oribile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Marieluise Beck & Ralf Fücks

Centrul pentru modernitate liberală

Reinhardtstr. 15

10117 Berlin

info@libmod.de

www.libmod.de

Scrisoare deschisă adresată guvernului federal şi Bundestag-ului

"SALVAŢI UCRAINENII DE LA GENOCID

Nimeni nu poate spune că nu am ştiut

Doamnelor şi domnilor, stimaţi membri ai Parlamentului,

Ca răspuns la crimele comise de nazişti, comunitatea internaţională s-a reunit în 1948 şi a negociat Convenţia privind prevenirea şi pedepsirea genocidului.

Oricine deţine un mandat politic în Germania are o obligaţie specială de a proteja acest nucleu al dreptului penal internaţional. În caz contrar, jurământul german de 'niciodată mai mult' şi-ar pierde orice semnificaţie. Actele germane de agresiune, genocidul evreilor europeni, oribilele crime de război şi crimele împotriva umanităţii împotriva populaţiei slave din Europa de Est în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au impus poporului german să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a preveni aceste crime în viitor. Nu întâmplător asociaţiile evreieşti ucrainene au apelat la Germania pentru protecţie atunci când a început războiul de agresiune rusesc la 24 februarie.

Astăzi ne confruntăm cu un război de exterminare în mijlocul Europei, care prezintă toate caracteristicile unui genocid.

Articolul II al Convenţiei Naţiunilor Unite privind genocidul defineşte genocidul ca fiind acte comise cu intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios ca atare. Convenţia obligă comunitatea internaţională să ia măsuri preventive pentru a evita ameninţarea genocidului şi pentru a proteja populaţia civilă ameninţată.

Un studiu jurisprudenţial actual realizat de renumitul Wallenberg Centre for Human Rights şi de New Lines Institute for Strategy & Policy[1] demonstrează cu meticulozitate că războiul rusesc prezintă caracteristicile centrale ale unui genocid intenţionat. Acestea includ:

Ameninţări de exterminare şi incitare sistematică la acte de violenţă împotriva populaţiei civile ucrainene de către oficialii ruşi şi mass-media de stat.

Negarea unei identităţi naţionale independente a Ucrainei.

Dezumanizarea şi demonizarea naţiunii ucrainene ('fascişti'', 'gunoaie', 'fiare').

Uciderea (execuţia) în masă a civililor. Atacuri ţintite împotriva adăposturilor (de exemplu, în teatrul din Mariupol) şi a căilor de evacuare a populaţiei civile.

Bombardarea cartierelor pur rezidenţiale cu artilerie grea, rachete şi lovituri aeriene. Distrugerea ţintită a infrastructurii civile de susţinere a vieţii (spitale, surse de energie şi de apă).

Tăierea coridoarelor umanitare ale oraşelor asediate.

Atacuri asupra aprovizionării cu alimente a populaţiei.

Acte multiple de viol nepedepsite şi alte forme de violenţă sexuală.

Deportarea în Rusia a aproximativ un milion de ucraineni din teritoriile ocupate, printre care aproximativ 200.000 de copii.

Alungarea sistematică a culturii şi limbii ucrainene în teritoriile ocupate de Rusia ('Deucrainizarea').

Având în vedere aceste crime deosebit de grave, solicităm Bundestagului german şi guvernului federal să îşi asume 'responsabilitatea de a proteja'. Aceasta înseamnă să facem tot ce ne stă în putere pentru a consolida autoapărarea Ucrainei, inclusiv prin furnizarea continuă de arme grele, şi pentru a opri războiul de anihilare al Rusiei.

Având în vedere violenţa nestăvilită a puterii de ocupaţie ruse, orice speculaţie cu privire la un 'compromis teritorial' care ar lăsa Rusia în controlul teritoriilor cucerite este pur şi simplu iresponsabilă. Ar fi un cui în sicriu pentru dreptul internaţional şi pentru ordinea de securitate europeană dacă pierderile de teritoriu datorate crimei de agresiune comise de Rusia şi crimelor de război masive corespunzătoare ar fi acceptate de facto.

De asemenea, facem apel la guvernul federal şi la Bundestag să ofere personal şi sprijin financiar pentru asigurarea dovezilor şi pedepsirea crimelor oribile comise de Rusia. Cei responsabili pentru acte de agresiune şi genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii trebuie să fie traşi la răspundere".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe