Israelul interzice unei agenţii umanitare a ONU să livreze ajutoare în nordul Gaza

Israelul interzice UNRWA să livreze ajutoare în nordul Fâşiei Gaza
Israelul interzice UNRWA să livreze ajutoare în nordul Fâşiei Gaza (UNRWA)

Naţiunile Unite au declarat, duminică, faptul că Israelul interzice agenţiei sale de ajutorare să livreze ajutoare umanitare în nordul Gaza, care se află sub cea mai gravă ameninţare de foamete din întreaga enclavă palestiniană, potrivit UPI.

Gaza, şi în special nordul Gaza, se află în pragul foametei, iar interdicţia vine în contextul în care Naţiunile Unite continuă să exercite presiuni asupra Israelului pentru a face mai mult ca să permiteă fluxul liber de ajutor umanitar către palestinieni.

Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA, a anunţat interdicţia pe X, declarând că, prin împiedicarea acestora de a-şi îndeplini mandatul în Gaza, "ceasul va ticăi mai repede spre foamete şi mulţi alţii vor muri de foame, deshidratare şi lipsă de adăpost".

"Acest lucru este revoltător şi face ca obstrucţionarea asistenţei pentru salvarea de vieţi în timpul unei foamete provocate de om să fie intenţionată. Aceste restricţii trebuie să fie ridicate", a spus el.

UNRWA este cea mai mare agenţie de ajutorare care operează în Gaza şi are aproximativ 13.000 de angajaţi acolo. Pe lângă furnizarea de ajutoare în Gaza, aceasta administrează peste 20 de centre de sănătate, sute de şcoli şi tabere de refugiaţi din enclavă.

Deşi nu a fost transmis niciun motiv pentru această interdicţie, Israelul a acuzat 12 angajaţi ai UNRWA că au participat la atacul Hamas din 7 octombrie asupra ţării din Orientul Mijlociu, care a ucis 1.200 de israelieni şi a declanşat războiul care durează de luni de zile.

UNRWA a răspuns prin concedierea a 10 dintre cele 12 persoane menţionate, celelalte două fiind deja decedate, şi prin lansarea unei anchete privind acuzaţiile.

Interdicţia vine, de asemenea, după ce, în ultima săptămână, două convoaie cu alimente ale UNRWA nu au putut intra în nordul Gaza, iar de aproape două luni nu a mai putut livra alimente în regiune.

Coordonarea activităţilor guvernamentale din Israel în Teritoriile israeliene, cunoscută sub numele de COGAT, a răspuns plângerilor UNRWA că alimentele sale au fost refuzate, acuzând-o că nu şi-a respectat mandatul şi că este "profund implicată cu o organizaţie teroristă".

În momentul în care a fost anunţată interdicţia, şeful ONU, Antonio Guterres, cerea ca în Gaza să intre ajutor umanitar din abundenţă şi critica Israelul pentru că împiedică ajutoarele să ajungă în enclava palestiniană.

Guterres a făcut aceste remarci în timpul unei misiuni de solidaritate în Egipt pentru a marca luna sfântă islamică a Ramadanului.

El a declarat că "palestinienii din Gaza au nevoie cu disperare de tot ce s-a promis - o avalanşă de ajutoare. Nu ajutor cu picătura. Nu picături" şi că pentru a facilita acest lucru "este nevoie ca Israelul să elimine obstacolele şi punctele de blocaj rămase pentru ajutoare".

"Este nevoie de mai multe puncte de trecere şi puncte de acces. Este nevoie de o creştere exponenţială a bunurilor comerciale. Şi, repet, necesită încetareaimediată a focului umanitar", a spus el.

Ajutoarele pentru Gaza au fost oprite de Israel de la începutul războiului şi a fost nevoie de mai mult de două săptămâni pentru ca primul convoi de camioane să intre în enclavă.

De atunci, o medie de 126 de camioane au intrat zilnic în Gaza, potrivit COGAT.

Înainte de război, intrau zilnic aproximativ 500 de camioane.

Între timp, camioanele stau la coadă în faţa punctului de trecere a frontierei cu Egiptul Rafah, principala cale prin care ajutoarele pot intra în Gaza.

COGAT a dat vina pe Naţiunile Unite şi pe reţelele sale de ajutorare pentru eşecul în distribuirea ajutorului, în timp ce Naţiunile Unite au arătat cu degetul spre Israel.

Guterres a vizitat punctul de trecere a frontierei Rafah spre Egipt în weekend. Acolo, el a văzut "o coadă lungă de camioane cu ajutoare blocate, în timp ce în Gaza este spectrul foamei", după cum a declarat el sâmbătă reporterilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe