Islamiştii plănuiesc un atac împotriva prinţului Harry: "Un act simbolic de răzbunare"

Prinţul Harry (Youtube - captură ecran)
D.B.
04.12.2023

Autorităţile germane de securitate au afirmat că există constatări îngrijorătoare potrivit cărora islamiştii ar urma să comită un atentat la adresa prinţului Harry, Duce de Sussex. Motivul ar fi că islamiştii îl văd pe acesta ca un simbol al Occidentul şi un susţinător al Israelului.

Potrivit publicaţiei germane FOCUS, prinţul Harry a zburat în două rânduri în calitate de copilot într-un elicopter de luptă britanic, luni de zile, în misiuni în Afganistan împotriva talibanilor şi a altor organizaţii teroriste islamiste precum Al-Qaeda.

În 2014, ducele de Sussex a descris experienţele sale de război ca fiind teribile: rănirea şi moartea localnicilor, inclusiv a copiilor, din cauza capcanelor; soldaţi ucişi pe câmpul de luptă; transportul contiunuu de răniţi înapoi în tabără, când a trebuit să transmită prin radio cuvântul de cod "Operaţiunea Vampir", deoarece răniţii pierduseră mult sânge şi aveau nevoie de multe rezerve.

"Gândul la asta îmi dă şi astăzi fiori pe şira spinării", spunea Harry la vremea respectivă.

Aflat acum în dezacord cu familia regală britanică Windsor şi după ce a emigrat în SUA împreună cu soţia sa Meghan şi copiii lor, prinţul Harry se confruntă cu o nouă ameninţare.

În urmă cu o săptămână, portalul media Al-Qaeda AS-Sahab Media Foundation a făcut apel la populaţia musulmană din întreaga lume să îl atace pe prinţul britanic pentru a susţine miliţia teroristă islamist-palestiniană Hamas.

Potrivit unui raport al Biroului Federal de Poliţie Criminală (BKA) din Germania, pe care sursa citată l-a putut consulta online, militanţii islamişti au făcut apel la "atacuri sângeroase şi revoluţii pentru a-i susţine pe palestinieni". Printre altele, urmau să fie efectuate atacuri asupra personalului forţelor aeriene din Occident. SUA şi prinţul Harry, în special, urmau să fie vizaţi.

Analiştii BKA au văzut în acest apel un "act simbolic de răzbunare şi de pedeapsă pentru toţi susţinătorii Israelului". În opinia islamiştilor, prinţul Harry era considerat vinovat pentru activitatea sa ca soldat în războiul din Afganistan şi, prin urmare, execuţia sa era o ţintă satisfăcătoare, potrivit raportului.

"Paşi practici în lupta împotriva evreilor"

Potrivit constatărilor, mai multe organizaţii teroriste încearcă să folosească canalul Hamas pentru a încuraja jihadul ("războiul sfânt") împotriva "cruciaţilor şi sioniştilor" occidentali printr-o ofensivă propagandistică. Filiala a Al-Qaeda din Siria consideră conflictul din Orientul Mijlociu ca o mare oportunitate de a învinge inamicul.

Miliţia teroristă "Statul Islamic" (SI) a difuzat, de asemenea, pe 14 noiembrie, prin intermediul canalelor de mesagerie, un videoclip intitulat "Paşi practici în lupta împotriva evreilor". În clip, militanţii fanatici fac mai întâi apel la ruperea alianţei dintre cruciaţi şi adepţii lor pentru a-i distruge pe evrei. Două zile mai târziu, un pamflet îndeamnă: "Luptaţi împotriva necredincioşilor care se află în apropierea voastră!".

La 20 noiembrie, gruparea SI, în prezent cea mai influentă în provincia afgană Khorasan (ISPK), a făcut apel la palestinieni să se alăture organizaţiei sale. SI a acuzat Hamas de trădare, deoarece islamiştii palestinieni de confesiune sunnită sunt în pact cu detestatul regim şiit din Iran.

Autorităţile germane de securitate sunt deosebit de îngrijorate de apelurile repetate la aşa-numitele "atacuri solitare împotriva evreilor şi creştinilor din ţările occidentale". De exemplu, o reţea de susţinători ai Al-Qaeda a publicat un grafic, potrivit căruia, atacurile cu bombe şi cuţite ar trebui să fie "represalii pentru uciderea şi distrugerea poporului palestinian".

Se pare că incitarea pe internet îşi găseşte teren fertil şi în Germania. Tarik S., în vârstă de 29 de ani, din Duisburg, a executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare ca luptător al SI până în 2021. Doi ani mai târziu, germanul cu origini egiptene ar fi discutat din nou cu acoliţii SI în Idlib, Siria. Potrivit anchetatorilor, Tarik S. ar fi discutat cu intermediarul său despre un atac cu camion. Este posibil ca jihadistul să fi plănuit un atac mortal la un miting pro-israelian. Atacul a avut loc la 24 octombrie. Între timp, un judecător districtual a emis un mandat de arestare pe numele islamistului pentru conspiraţie la comiterea unei crime. Informaţia privind discuţiile a venit de la un serviciu secret străin.

Avocatul apărării suspectului vorbeşte

Avocatul apărării sale, Mutlu Günal, a respins acuzaţiile. Avocatul apărării din Bonn a declarat pentru FOCUS Online că a depus miercurea trecută un recurs împotriva arestării.

"Presupusele suspiciuni împotriva domnului S. constau doar în presupuneri şi supoziţii. Nu cred că va mai rămâne mult timp clientul meu în arest", a rezumat Günal. Aşadar, nu este deloc clar cine anume a comunicat ce anume către BKA în cadrul unui schimb de mesaje al poliţiei?

În urmă cu patru zile, agenţi ai securităţii de stat au arestat un cecen de 16 ani din Wittstock (Brandenburg) şi complicele său, presupus a fi un germano-afgan în vârstă de 15 ani din Burscheid, lângă Leverkusen, sub suspiciunea de terorism.

În ziua următoare, a fost emis un mandat de arestare pe numele celor doi susţinători ai SI. Potrivit Procuraturii din Düsseldorf, cei doi islamişti au făcut schimb de informaţii pe chat despre aruncarea în aer a unui camion de mici dimensiuni la un târg de Crăciun din Leverkusen. După atentat, se pare că ambii ar fi vrut să se alăture SI în Afganistan. Şi în acest caz, un serviciu de informaţii străin le-a dat pontul decisiv anchetatorilor locali în domeniul terorismului.

În urma masacrelor comise de Hamas în Israel şi a loviturilor militare ale statului evreu în Fâşia Gaza palestiniană, preşedintele Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV), Thomas Haldenwang, a avertizat că "Riscul unui atentat este mai mare decât a fost de mult timp". Şeful BfV a declarat că riscul a atins un nou nivel. În spectrul jihadist, există apeluri la atentate, iar grupările teroriste Al-Qaeda şi SI se se alătură conflictului din Orientul Mijlociu.

E-mailuri pline de resentimente anti-israeliene

Cu toate acestea, şi alte grupuri par să se folosească de conflictul din Orientul Mijlociu pentru activităţile lor criminale. La 26 noiembrie, de exemplu, BKA a fost informată despre e-mailuri de şantaj trimise către companii germane. Conţinutul e-mailurilor adresate conducerii respective se pare că era plin de resentimente anti-israeliene. În cazul în care companiile nu plăteau suma cerută, preţul urma să fie plătit "cu sânge... al dumneavoastră şi al celor dragi dumneavoastră".

Anchetatorii nu au acordat o importanţă deosebită e-mailurilor de ameninţare.

Până la 29 noiembrie, BKA a înregistrat un total de 4.137 infracţiuni penale, dintre care trei sferturi au fost comise de manifestanţi pro-palestinieni. Aproape unul din trei cazuri a fost înregistrat ca daune materiale, iar 19% dintre infracţiuni au implicat incitarea la ură. Numărul infracţiunilor cu violenţă se situează la mijlocul intervalului de trei cifre. Cele mai frecvente infracţiuni sunt actele de rezistenţă împotriva ofiţerilor de poliţie - în special în Berlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor