Iranul, înapoi în Evul Mediu. Autorităţile spânzură un bărbat într-o execuţie publică

Proteste in Iran
Proteste in Iran (Youtube - captură ecran)

Iranul a spânzurat, joi, un bărbat, în faţa unei mulţimi mari, aceasta fiind cea mai recentă execuţie publică efectuată de Republica Islamică, după cum a declarat un grup pentru drepturile omului, citat de Fox News.

Condamnat pentru "corupţie pe pământ", bărbatul neidentificat a fost spânzurat în oraşul Maragheh, potrivit Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia. El fusese găsit vinovat de acuzaţii legate de relaţiile sale cu femeile, dar nu au fost clarificate imediat infracţiunile specifice, relatează The Times of Israel.

Uciderea arată "adevărata faţă a unui guvern care încearcă să-şi prelungească viaţa prin cruzime, umilire şi intimidarea societăţii. Comunitatea mondială nu ar trebui să adopte astfel de practici medievale în 2023", a menţionat directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam, într-o declaraţie.

O imagine postată de grup arată un bărbat legat la ochi alături de doi călăi purtând cagule. O alta pare să arate sute de oameni, aflaţi în spatele unor cordoane de securitate, adunaţi pentru a urmări execuţia.

Un raport al Amnesty International citat de The Times of Israel relevă faptul că, după China, Iranul execută mai multe persoane decât orice altă naţiune. În ciuda numărului de morţi, execuţiile publice sunt rare în Iran, majoritatea fiind efectuate în închisori.

Ţara înregistrează o creştere a numărului de execuţii, într-un efort de a ţine populaţia în frâu în urma unui val de proteste antiguvernamentale, potrivit raportului de presă. Autorităţile au reprimat în mod brutal disidenţa prin procese de faţadă şi suprimarea libertăţii de exprimare şi a procedurilor legale, au afirmat criticii.