Iohannis: Rusia pune la îndoială principiile şi mecanismele care asigură stabilitatea la nivel european

România dispune, în prezent, de o Armată care funcţionează eficient şi care se înscrie în rândul armatelor de o înaltă calitate profesională şi morală, este de părere preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

În prezent, ţara noastră se află la confluenţa unor zone care generează provocări semnificative la adresa securităţii euroatlantice şi care impun redefinirea puterii militare, precum şi adaptarea modalităţilor de răspuns, a declarat marţi, în cadrul ceremoniei prilejuite de Ziua Armatei României, preşedintele Klaus Iohannis.

"Pe de o parte, în est, Federaţia Rusă pune la îndoială principiile şi mecanismele care asigură stabilitatea la nivel european. Pe de altă parte, asistăm la accentuarea instabilităţii din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv prin apariţia unor noi forme de radicalism şi extremism terorist ori migraţie greu de controlat. La toate aceste provocări trebuie să răspundem cu promptitudine, dar, în acelaşi timp, în baza unei strategii şi a unei viziuni. România a dovedit că are obiective strategice şi că ştie să le atingă", a precizat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, statul român se bucură de garanţii de securitate solide care decurg, în primul rând, din statutul său de membru al Alianţei Nord-Atlantice, al Uniunii Europene şi din parteneriatele strategice, dintre care un rol fundamental îl are cel cu Statele Unite ale Americii.

"Dar România şi-a asumat să fie nu doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate. Pentru a creşte capacitatea de apărare şi pentru a avea o armată cu înzestrare ce răspunde actualului context, am convenit anul trecut, prin consens politic, să alocăm 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare în perioada 2017 - 2027. A fost un semnal evident că România înţelege provocările momentului şi îşi asumă o responsabilitate pe măsură, ca stat ce contribuie la menţinerea securităţii colective, împreună cu aliaţii săi.

Un stat puternic îşi respectă şi îşi protejează cetăţenii. De aceea, eforturile strategice ale statului român vizează, în primul rând, securitatea cetăţenilor şi asigurarea integrităţii teritoriului naţional, prin dezvoltarea unor capabilităţi de apărare proprii, dar şi prin pregătirea populaţiei şi a teritoriului pentru apărare", a subliniat Iohannis.

Cu acest prilej, şeful statului a punctat că abordarea extinsă a securităţii naţionale, aşa cum este promovată de Strategia naţională de apărare a ţării, presupune faptul că dimensiunea de apărare se echilibrează şi chiar potenţează reciproc cu dimensiunile diplomatică, economică şi de informaţii.

"Salut, pe această cale, relansarea procesului de analiză şi planificare strategice. Iată că în decursul unui an şi jumătate, au fost elaborate şi adoptate o serie de documente programatice fundamentale, precum "Strategia naţională de apărare a ţării", "Cartea Albă a Apărării", noua "Lege privind planificarea apărării", şi, de curând, noua "Strategie Militară".

Toţi aceşti paşi care s-au făcut cred că vin să întărească şi mai mult încrederea de care se bucură astăzi Armata României. Pot afirma, cu toată convingerea, că România dispune, în prezent, de o Armată care funcţionează eficient şi care se înscrie în rândul armatelor de o înaltă calitate profesională şi morală", a afirmat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne