Iohannis ar fi ajuns la un acord cu aliaţii cheie să se retragă din cursa pentru şefia NATO. Ce ar putea primi în schimb [Politico]

Klaus Iohannis (presidency.ro)
Andrei Popescu
29.05.2024

Preşedintele Klaus Iohannis ar fi ajuns la o înţelegere cu aliaţii cheie pentru a renunţa la cursa pentru NATO până la începutul lunii iunie, sau cu o lună înainte de marele summit NATO de la Washington, relatează Politico, citând doi oficiali europeni de rang înalt.

Potrivit publicaţiei citate, în cazul în care s-ar retrage din cursa pentru şefia NATO înainte de competiţia pentru funcţia supremă europeană şi înainte de summitul Alianţei din iulie, şeful statului român ar putea beneficia de aprecierea aliaţilor occidentali, lucru pe care ar putea să îl valorifice în timpul discuţiilor pentru funcţia supremă din UE.

La începutul acestei luni, Iohannis s-a întâlnit la Casa Albă cu preşedintele american Joe Biden, care l-a susţinut deja pe Rutte.

În culise, mai mulţi oficiali şi diplomaţi europeni consideră că Iohannis joacă pe termen lung şi că se foloseşte de candidatura sa la NATO pentru a se poziţiona pentru un alt rol de conducere în UE.

De când şi-a anunţat candidatura, în martie, Iohannis a reuşit să obţină sprijinul unei singure ţări din grupul celor 32 de state. Şi aceasta este Ungaria, care a ameninţat săptămâna trecută că va renunţa la anumite operaţiuni NATO.

Slovacia rămâne nehotărâtă, dar toate celelalte 29 de ţări şi-au manifestat sprijinul pentru candidatul clar favorit, premierul olandez Mark Rutte.

Repartizarea funcţiilor de conducere este întotdeauna un puzzle complicat, echilibrând afilieri politice, geografie şi gen. Chiar dacă Rutte obţine postul de la NATO înainte ca liderii UE să discute despre posturile de conducere europene, liderii vor trebui să ţină cont de faptul că a câştigat un liberal olandez, au declarat doi diplomaţi europeni.

În ceea ce priveşte funcţiile de conducere de la Bruxelles, sunt vehiculate mai multe scenarii pentru Iohannis.

Una dintre opţiuni, care este foarte puţin probabilă, este aceea ca, în cazul în care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este marea favorită, nu obţine un al doilea mandat, Iohannis ar putea fi văzut ca o alternativă.

Aliaţii lui Iohannis au afirmat în mai multe rânduri că, de fapt, candidatura sa la NATO nu este doar o modalitate de a obţine un post în UE, întrucât acesta “crede cu tărie în necesitatea unei voci est-europene în cel mai important post pentru NATO în acest moment”, potrivit unui oficial european.

O altă opţiune vehiculată pentru Iohannis este ca acesta să devină comisarul european pentru apărare. Von der Leyen a indicat deja că ar fi bine să aibă pe cineva din Europa de Est pentru acest portofoliu, care nu există în prezent, dar pe care ea doreşte să îl creeze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor