Investigaţie Watchdog.md: Găselniţa de AUR a Kremlinului pentru parlamentarele din Republica Moldova

George Simion, alături de unionişti, în vamă la R.Molodva
George Simion, alături de unionişti, în vamă la R.Molodva (Acţiunea 2012)

Site-ul de investigaţii True Story Project a publicat o analiză bine documentată realizată de Watchdog.md pe tema scopului înfiinţării partidului AUR în România şi a obiectivelor urmărite de liderii AUR din Republica Moldova.

Analiza este formată din două părţi. În continuare, redăm câteva pasaje din ea:

AUR în Republica Moldova rezolvă de minune problema lipsei de lideri, program şi echipă – o înlocuiesc cu comportamentul său specific, discursul vehement şi scandaluri pe tot diapazonul de la can-can la fake-news, după model rusesc. Adică stilul deja consacrat în România.

AUR vine în ajutorul socialiştilor şi în alte chestiuni de campanie electorală. De exemplu normalizarea utilizării de ştiri false drept metodă de promovare. Bunăoară, liderul AUR din Republica Moldova Vlad Bileţchi a declarat că România a reintrodus regimul de vize pentru moldoveni. Un fals perfect în linie cu lupta politică internă a AUR contra PNL şi USR, dar şi pe placul propagandei anti-româneşti a socialiştilor moldoveni.

În promovarea acestui fake news, AUR loveşte direct în PAS şi Maia Sandu. La Chişinău, AUR beneficiază de întregul arsenal propagandistic al partenerilor din România – cum e site-ul 60m.ro care s-a ales cu o clonă .md. Până şi reclamele de Facebook ale AUR Moldova au fost parţial achitate de pe contul AUR România. Lucru interzis de lege, dar care nu pare să îi deranjeze pe socialiştii moldoveni, altfel foarte atenţi la aşa subiecte.

Dar, totuşi, cel mai valoros pentru socialişti şi comunişti este că pot speria alegătorii săi cu "unionişti-fascişti". O sperietoare care le rezolvă problema lipsei de inamic credibil, or etichetarea PAS drept partid de extremă nu prea prinde. Nu se lipeşte eticheta de fascist de candidaţii mai curând hipsteri cu rucsăcelul în spate şi diplome de Oxford sau Harvard.

Culmea este că, practic, toţi candidaţii pe lista AUR Moldova nu sunt politicieni noi, nici mari extremişti nu sunt. O mai fi scăpat discursuri rusofobe sau elemente xenofobe – dar până la personaje precum Sorin Lavric sau Diana Şoşoacă mai au mult de tot. În schimb sunt oportunişti. Şi majoritatea – trecuţi la diferite etape prin concubinaje politice cu Vlad Plahotniuc.

Articolul integral aici.